Лазаровден е, момичетата стават моми за женене

Лазаровден

Лазаровден е първият от трите големи празника,

свързани с чудото на възкресението, следван от Цветница и Великден. Отбелязва се на подвижна дата, винаги в съботата преди Страстната седмица.

Според Библията на този ден Исус отива в дома на своя приятел Лазар и разбира, че е мъртъв. Божият син моли сестрите на покойния да му покажат пещерата, в която е погребано тялото. Заставайки пред входа й, Исус извиква „Лазаре, излез навън” и миг по късно се появява неговият приятел жив и здрав, възкръснал от мъртвите.

Лазаровден е празник на събуждащите се гори, ниви и пасбищата. По традиция се откъсват върбовите клонки, с които трябва да се окичат вратите на следващия ден – Цветница.

Празнуват всички, които носят имената Лазар, Лазарка, Лазарин, Лазарина.

На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Младите девойки -„лазарки“, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница. Цял месец преди лазаруването момичетата шият носии и учат песни. Рано сутрин те си разпределят селото на махали, така че да не се лазарува в една къща по два пъти.

Когато обикалят домовете, момичетата играят ръченица и пеят песни за здраве, плодородие и женитба. След благите пожелания стопаните даряват момичетата с питки, ябълки, орехи, яйца. Всичко това се поднася в сито, за “да е сита годината”, а “кумицата” изсипва съдържанието на ситото в голяма шарена торба.

Строго забранено е ритуалните песни да се пеят след Лазаровден, защото на момите “ще им излязат циреи”. Освен това лазаруването в миналото било гаранция, че нито една от лазарките няма да бъде грабната от змей горянин.

Заради извънредното положение, в което се намира страната ни обаче всички празнични прояви по случай празника няма да се състоят. 

Подобни статии

Top