Легендарна регата се провежда заедно със Световното в Пловдив

Българи печелят кралската регата „Хенли“ през далечната 1978 година

Световното първенство по гребане за юноши и девойки в Пловдив (11-15 август) съвпада напълно по време с най-старото гребно състезания в Англия – легендарната кралска регата „Хенли“.

По време на това уникално състезание изключително рядко има друго, като обикновено годишният международен календар на гребането се съобразява с датите на провеждане му.

Първият старт на регата Хенли е даден през 1839 година и до днес тя е прекъсвана само по времето на двете световни войни и от пандемията с COVID-19 през 2020 г.

През 1851 г. принц Албер става първият патрон на регатата от кралското семейство. Оттогава тя е Кралската регата „Хенли“ и в момента е под патронажа на английската кралица.

По официални данни събитието привлича над 300 000 зрители всяка година. То се провежда на река Темза в град Хенли, в който има и музей на гребането. Финалът е пред Меката на английското гребане „Леандър Клъб“.

В уникалната регата се участва само със специална покана, а правилата са различни от традиционното гребане. Стартовете са на директни елиминации между две лодки и трасето не е променяно от десетилетия.

В момента директор на регатата е великанът на гребането – петкратният олимпийски шампион сър Стив Редгрейв. Той беше в Пловдив през 2018 и 2019 г. за Световното първенство за мъже и жени и Световната купа като директор на националния отбор на Китай.

„Пловдивският канал е много добър. Харесвам този град, харесвам хората, отношението. А условията за гребане са прекрасни. Получихме прекрасно отношение и отлични условия за подготовка. Благодаря, Пловдив. А и организацията на Световната купа беше много добра – нещо, в което не съм се съмнявал, след като видях какво Световно първенство направихте през миналата година“, каза легендарният Стив Редгрейв през 2019 г.

Но най-силната връзка между Пловдив, българското гребане и регатата „Хенли“ е една осморка, която през 1978 г. не само получава покана да участва, но и… печели голямата купа от регатата. В конкуренцията на 95 други лодки! Въпреки че има различни дисциплини, короната е за осморките!

Подвигът постигат Георги Петков, Огнян Вишков, Христо Александров, Иван Стефанов, Петър Пацев, Вилхелм Германов, Божидар Рогелов, Йордан Минков и Венцислав Кънчев – рулеви.

„22 години след Първото състезание по гребане в България (1956 г.), провело се между две лодки самоуки ентусиасти, ние спечелихме Кралската Регата в Хенли“, започва разказът на един участниците в осморката Христо Александров.

„През 1978 г. след големите международни регати, които бяха в началото на сезона, малко изненадващо се оказа, че България има много прилична осморка, която може да мисли дори за медал от голямо първенство. Тогава ни поканиха на регата в Нотингам, а седмица след нея беше „Хенли“, казва Александров.

„В Нотингам каналът е отвратителен, затова там спряха да правят състезания. Има силен страничен вятър, който вдига големи вълни. На старта не могат да се строят лодките. Започват някакви страдания, до 500 метра е непоносимо. Националната лодка на англичаните дойде, центрова, влезе, излезе и си замина“, спомня си състезателят от осморката ни.

Нашите печелят в Нотингам, а участието им на „Хенли“ започва в сряда, като преди това са направили 4 тежки гонки, последната от които предната неделя. В Хенли правят още 5.

По това време програмата се реди от домакините и те решават да изправят в първия кръг срещу невъзстановената ни осморка своята лодка, която е видяла през какво са преминали българите, за да ги елиминират от началото. Да, ама не!

„Във вторник се докопахме до Хенли, а състезанието започва в сряда. Първата ни гонка беше с Англия. От неделя до сряда няма как да си починеш и когато видяхме, че сме срещу англичаните, си казахме „Каквото е, това е“. В тази гонка обаче поставихме рекорд на пистата, който стоя 7-8 години. Сега, след 43 години вече е далеч по-добър, но онова наше първо време стоя като най-добро доста дълго“, казва гребецът.

„В началото бяхме много уморени, но пък в неделя колко бяхме уморени… Отидохме да загряваме за финала. Тръгнахме да излизаме на загряващите 5 км и едвам си носихме лодката. Нямахме сили за нищо“, обяснява Александров.

Друго затруднение за гребците е, че дистанцията не е традиционните 2000 м, а 1 миля и 550 ярда, което е около 2180 м. Това прави много трудно разпределението на силите.

„Стигаме вече до публика, някъде на 1800 метра започваха луксозните трибуни. Ние сме полумъртви, но хората ни ръкопляскат и ни посрещат като гладиатори. На 2000 метра сме съвсем мъртви, но ни остават още 180 м, а те продължават да ръкопляскат. Там вече започват цилиндрите, фраковете, дамите със шлейфовете. За тях е чест да се костюмират така и да бъдат на реката. Докоснахме се до гребната култура на англичаните в най-чистия й вид“, спомня си Христо Александров.

Купите на победителите през 1978 г. връчва лично дъщерята на кралица Елизабет II и принц Филип – принцеса Ан.

1 2

Подобни статии

Top