Лекар е заразен с COVID-19 в Пловдив, 24 са новите случаи в страната

2 235 станаха случаите на коронавирусна инфекция у нас

Само един нов случай на коронавирусна инфекция е регистриран в Пловдив. Той е на лекар. Засега не е ясно в коя болница работи медикът. С него броят на заразените в Пловдив вече е 92-ма, а на медиците – 16 души.

24 нови случая на COVID-19  бяха доказани вчера, съобщи тази сутрин зам.-председателят на Националния оперативен щаб проф. д-р Тодор Кантарджиев. По думите му по-малкото случаи се дължат на 4,5 пъти по-малко изследваните проби, които за деня са били 362. Причината е, че са изследвани само проби от лечебните заведения заради неделния ден, уточни Кантарджиев.

14 са новите случаи в столицата, един от тях е пациент, приет на лечение в Пирогов, а другите 13 са амбулаторни – на домашно лечение. В Благоевград заразените са 5, в Пазарджик – 2, в Пловдив – 1, в Ямбол – 2. Няма нови случаи във Велико Търново, Видин, където беше доста засегната областта, значи мерките там са сработили.

Общият брой на заразените у нас от началото на пандемията са 2 235, увеличението за деня е с 1,1%. Активните случаи под медицинско наблюдение са 1 513.

От новите 24 случая на заразени, 13 са жени, а 11 мъже.

Децата до 18 години са 6% от заболелите, техният общ брой 133

Заразените медици в страната вече са 242-ма, което е 11% от общия брой. Два нови случая на медици има за изминалото денонощие у нас. Освен лекарят в Пловдив, е заразен и санитар в Пирогов. „Рискът при медицинския персонал е много голям, но медиците се научиха да ползват личните предпазни средства“, посочи проф. Кантарджиев.

Излекувани са 612 души, като вчера са били изписани 14 нови, посочи професорът.

Двама починали за последните 24 часа

Починалите за изминалото денонощие пациенти с COVID-19 са двама, като общият брой на починалите с коронавирусна инфекция общо вече е 110. 77-годишен мъж, заразен с инфекцията е издъхнал. Той е бил с няколко придружаващи заболявания – чревна непроходимост, исхемична болест на сърцето и артериална хипертония. Починал е и 69-годишен мъж в Благоевград. Той е от  Петрич и е бил с остра дихателна недостатъчност. Мъжът е претърпял мозъчна операция, с отваряне на черепа по повод тумор на мозъка. 

1 2

Подобни статии

Top