Лекар от Спешна помощ е с коронавирус, приет е в Транспортна болница

От Областния кризисен щаб дадоха подробности за последния случай на заразен с COVID – 19 в Пловдив

Новата положителна проба за COVID-19 в град Пловдив е на лекар, който работи в Спешна помощ, съобщиха от Областния кризисен щаб. Той е хоспитализиран за лечение в Транспортна болница. Положителното в този случай е, че медикът не е бил на работа от 10 дни, самоизолирал се е и това до известна степен намалява риска за неговите колеги.

В тази връзка областният управител Дани Каназирева свика по-рано днес извънреден Медицински щаб, на който присъства и директорът на РЗИ д-р Ваня Манчева. Единодушно е прието предложението й да се тестват 110 души от Спешна помощ.

Изследването ще обхване контактните лица и екипи, работещи в Спешна помощ на територията на Община Пловдив. Медицинският щаб реши тестването да започне  още днес и да се  извърши в лабораторията на УМБАЛ „Каспела“.

„За мен това е изключително важно и настоях за масово тестване в Спешна помощ, за да се осигури спокойствието на работещите там, а и да не се поемат рискове за намаляване на екипите в това толкова важно за здравната система звено. В такава ситуация не трябва да се пестят ресурси, а първо да се мисли за лекарите и останалите работещи на първа линия“, коментира Каназирева. 85 служители – медицински и немедицински лица от Спешна помощ, вчера са получили обещаните по 1000 лева допълнително възнаграждение, съобщи още тя.

С днешния случай броят на инфектираните медицински лица на местно ниво става общо 12 – трима лекари, двама от които са напълно оздравели, четири медицински сестри, от които 2 са оздравели, а другите са изписани за възстановяване в къщи, 1 акушерка, която също е излекувана, както и 4 санитарки – две от които са хоспитализирани, а другите две  са напълно оздравели.

Общият брой на пациентите с COVID-19, жители на Пловдив и областта, е 43.

Подобни статии

Top