Лекари: Отоците по краката не са безобиден признак, незабавно потърсете специалист - DC news

Лекари: Отоците по краката не са безобиден признак, незабавно потърсете специалист

Получава се при твърде продължителен престой в една позиция, от носенето на тесни, синтетични обувки, от някои лекарства

Отоците по  краката са проблем, с който се сблъскват все повече хора през летния сезон. По-високите температури на въздуха и повишената влажност през лятото причиняват разширяване на кръвоносните съдове. Това от своя страна допринася за натрупването на течност в тъканите, а оттам се наблюдава и неприятната подпухналост.

Получава се при твърде продължителен престой в една позиция, от носенето на тесни, синтетични обувки, от някои лекарства. При жените може да е провокирано от периодите на предменструален синдром (ПМС) или бременност. Отокът може да бъде причинен и от проблеми със сърдечно – съдовата система, черния дроб и бъбреците.

Подпухналостта понякога се появява и с алергични реакции, увреждания на хормоналната и лимфната система.

„Хроничният оток е изключително опасен, особено при разширени вени и тромбофлебит, тъй като допринася за образуването на кръвни съсиреци. Ако е съпътстван и от усещане за топлина, пулсации в долните крайници и болки, веднага трябва да се потърси лекарска помощ“, каза д-р Влатко Глигоров, дм, управител на Спортния диспансер (МЦРСМ I-Пловдив).

По думите му дългосрочният оток може да доведе до увреждане на кожата на краката и до образуване на язви, чрез които инфекциите могат лесно да навлязат в тялото.

Известно е, че лекият масаж на ръцете и краката помага за подобряване на циркулацията на лимфата и облекчава отока.

Лимфодренажът е друга физиотерапевтична процедура, която увеличава лимфотока в човешкия организъм и извежда излишната течност от междуклетъчното пространство. Ползите от този лечебен метод са многобройни – подпомага дейността на кръвоносната система и детоксикацията на тялото, премахва хроничната умора, намалява отоците и подпухването.

За да отговори на нуждите на своите пациенти и максимално да им помогне в борбата с този сериозен проблем, екипът на МЦРСМ I Пловдив, разработи специални пакетни услуги, които съчетават ползите от масажа, лимфния дренаж и хидромасажна вана, посочи д-р Глигоров, дм.

Пакетите включват безплатен преглед от лекар специалист, който ще назначи лечение и ще следи за резултатите от него.

„За да се свържете с екипа на МЦРСМ, можете да позвъните на +359 877 054 110 и нашият екип ще отговори на вашите въпроси и ще ви насочи„, каза управителят.

Top