Лекари предупреждават: Чаят с лед е бич за бъбреците

Лекари предупреждават: Чаят с лед е бич за бъбреците

Лекарите предупреждават да не се пие често чай с лед през лятото

Студеният чай води до образуване на камъни в бъбреците. За това пише Medical News Today, позовавайки се на Медицинския център на Университета Лойола в Чикаго.

По думите на лекаря от центъра, уролога Джон Милнър, камъните в бъбреците се образуват заради високата концентрация на оксалат, един от ключовите химикали, които водят до образуване на бъбречни камъни.

Горещият чай също съдържа това вещество, но обикновено горещ чай не се пие в такива количества, както студеният чай.

Милнър отбелязва, че около 10% от жителите на САЩ страдат от камъни в бъбреците и други болести на пикочните пътища.

По думите на д-р Милнър, много хора предпочитат охладения чай заради ниската му калоричност и вкуса. „Но за хората, които са склонни към образуване на бъбречни камъни, чаят с лед е най-опасната напитка“, посочва лекарят.

Той отбелязва още, че до развитие на бъбречнокаменна болест води не само студеният чай, но и обезводняването, което се получава от недостатъчната употреба на течности, особено в жегата.

Мъжете боледуват 4 пъти повече от бъбречнокаменна болест, отколкото жените. Но и жените влизат в рисковата група, ако са над 40 години. Тогава ниското ниво на естроген или отстранените яйчници допринасят за образуването на камъни в бъбреците.

Милнър съветва да се замени студения чай с обикновена вода или домашна лимонада. Лимонът съдържа соли на лимоновата киселина, които пречат за образуването на камъни в бъбреците.

Хората, които са предразположени към образуване на бъбречни камъни трябва да ядат по-малко продукти, съдържащи оксалати – това са спанакът, шоколадът, ядките и месото. Освен това те трябва да ограничат също картофите, салатата, портокалите и млякото. Като цяло трябва да бъде ограничен приемът на сол и да се пие повече обикновена чешмяна вода.

Снимка: Nie-jenite.bg
Превод: DCNEWS

Подобни статии

Top