Лекарка от санаториума в Нареченски бани заразена с COVID-19

Няма опасност за пациенти и персонал на санаториума, тъй като той не работи от два месеца

Заразеният с коронавирусна инфекция медик от Пловдив, за който Националният оперативен щаб съобщи на редовния си брифинг тази сутрин, е пенсионирана 63-годишна лекарка, която е работела в санаториума в Нареченски бани. Това съобщи областният управител Дани Каназирева днес на онлайн брифинг след заседанието на Медицинския щаб в Областна администрация – Пловдив. Жената обаче от два месеца не е била на работа, тъй като санаториумът е бил затворен заради извънредното положение и противоепидемичните мерки.

Лекарката е била контактна, от близкия семеен кръг, на заразения лекар от Онкодиспансера в Пловдив. Това е и причината да се зарази с COVID-19, уточни Каназирева. Тя посочи, че от взетите 105 проби на медици и контактни в КОЦ-Пловдив до петък, когато е приключило пробонабирането, всички са били отрицателни, освен тези на доктора и медицинската сестра.

Още един случай на заразен медик има в Пловдив. Той е обявен в събота сутринта и е бил доброволец в Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ „Св. Георги“, съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение проф. д-р Карен Джамбазов. По думите му докторът е от друго звено в Университетска болница и е пожелал да помага в Инфекциозна клиника. Той и останалите медици, които са били доброволци, не са имали пряк контакт с положителни COVID пациенти, но са имали досег със съмнителни за коронавирус пациенти. Предстои да се направи епидемиологично проучване за контактните лица на лекаря.

1 2

Подобни статии

Top