Леки присъди очакват убийците на Тоско Бозаджийски

27-годишната водачка на автомобила, прегазила фена на Ботев, е обвинена в „причиняване на смърт по непредпазливост“, а не в „предумишлено убийство“, очакват я до 5 години затвор

Гръцката прокуратура поиска осъдителни присъди за осемте обвиняеми по делото за смъртта на привърженика на Ботев (Пловдив) Тоско Бозаджийски в Солун през януари 2020 година, съобщи АНА-МПА.

В предложението на прокуратурата обаче действията им са квалифицирани във втората по тежест категория престъпления в гръцкото наказателно право, които се наказват със затвор до пет години.

28-годишният българин почина, след като беше пребит от група привърженици на местния клуб ПАОК, а после прегазен от автомобил.

За 27-годишната водачка на автомобила прокурорът поиска да бъде призната за виновна в „причиняване на смърт по непредпазливост“, вместо в първоначално залегналото в обвинителния акт „предумишлено убийство“.

За 49-годишния й приятел прокуратурата смята, че няма данни да е организатор на нападението и предлага да бъде признат за виновен в безредици и смущаване на обществения ред.

За останалите шестима обвиняеми (на възраст между 25 и 28 години) прокуратурата предлага да бъдат признати за виновни също в безредици и смущаване на обществения ред, а един от тях – за съучастие в тези дейния, докато в обвинителния акт са обвинени в умишлена тежка телесна повреда. За тях прокурорът приема, че са участвали в безредиците, но след инцидента са избягали и не са разпознати от никого, защото вероятно са скрили лицата си.

Делото продължава с изслушване на защитниците. Присъдите се очакват на следващото заседание.

Подобни статии

Top