Лента от програмата на Пловдив – ЕСК влезе в листа за Европейските филмови награди

Късометражният „Нина“ вече е легитимен за разглеждане за номинация за наградите „Оскар“

Българският филм „Нина“ на режисьора Христо Симеонов спечели голямата награда на международния фестивал за късометражно кино в Одензе (Дания) в съревнование с над 70 ленти от цял свят.

Така „Нина“ става и официален представител на фестивала в листата за номинации за Европейските филмови награди, които са европейският еквивалент на наградите „Оскар“. Фестивалът в Одензе е един от фестивалите, одобрени за квалифициращи и за номинация от Академията за филмови изкуства и науки, организираща наградите „Оскар“.

Това е поредна голяма награда за филма, който бе сниман като част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата. Той вече е носител на двете най-престижни награди за късометражно кино в България – наградата „Златна Роза“ от фестивала на българското игрално кино и наградата за най-добър късометражен филм от Международния София Филм Фест. Филмът получи още специален диплом и от най-значимите европейски фестивали – този в Краков, Полша и първата награда на фестивала „Двата бряга“ в Казимерц Долни – Яновйец. Има и редица селекции на големи международни фестивали като тези в Палм Спринг, САЩ; Хуеска, Испания; Гренобъл, Франция и много други.

Top