„Лешникотрошачката”, Рождественски концерт и звездната Стейси Кент в празничната програма на Опера Пловдив 

Традиционно Опера Пловдив подготвя празнични музикални изненади през декември.

Коледното семейно заглавие в афиша е премиера на класическия балет „Лешникотрошачката” от Чайковски на 14 декември от 11 часа.

Вълшебната история, в която играчките под елхата оживяват, е разказана с много въображение от хореографа Боряна Сечанова. В постановката на палци танцуват талантливи балетисти от над 10 държави. За най-малките е мюзикълът „Снежанка и седемте джуджета” на 21 декември от 11 часа

Празничен рождественски концерт „ET IN TERRA PAX“ ( “И на земята мир”) ще прозвучи на 20 декември в изпълнение солистите Вера Гиргинова, Евгения Ралчева, Марияна Панова, Светлана Иванова с Оркестъра и Хора на Опера Пловдив.

Програмата включва традиционни творби от Преториус, Монтеверди, Хендел и Бах, възпяващи раждането на Спасителя. Диригент е Йосиф Герджиков, а хормайстор е Драгомир Йосифов.

Финал на специалната 2019 година ще постави забележителната джаз певица Стейси Кент с Оркестъра на Опера Пловдив на 28 декември от 20 часа.

Това е втората световна изпълнителка в проекта Jazz Symphony след големия успех на концерта на Лиз Райт на Античния театър. С оркестъра на Опера Пловдив и музикантите, които я придружават в световно ѝ турне, Стейси Кент ще изпълни специална новогодишна програма, която включва и песни от последния ѝ албум I Know I Dream: Orchestral Sessions (2017 г.) В него тя работи за пръв път със симфоничен оркестър.

Наред с новите композиции, албумът включва още джаз стандарти, боса нова и шансони. Той е и продължение на дългогодишното сътрудничество между Стейси Кент, нейния съпруг – британският саксофонист, продуцент, композитор и аранжор Джим Томлинсън и носителя на Нобелова награда за литература за 2017 г. – Казуо Ишигуро. Диригент на оркестъра е Рикардо Касейро.

 

Подобни статии

Top