Лесни и вкусни рецепти за Великия пост

Постните рецепти отново са актуални – започнаха Великденските пости. Все повече хора спазват постите, водени от различни мотиви. Но 40 дни пости са дълго време и дори и най-изобретателните домакини, които имат дълъг списък с постни рецепти в даден момент се питат „Какво постно ястие да приготвя?”.

Вижте четири лесни и вкусни рецепти за постни ястия:

Салата от нахут и печени чушки / печен пипер

  • 1 чаена чаша нахут 
  • 4 бр печени чушки 
  •  4 скилидки чесън
  •  1/2 връзка магданоз
  •  3 супени лъжици зехтин

Нахутът е един от продуктите, които лека полека си пробиват път на трапезата на българина, въпреки че е познат на нашите ширини от векове. Думата нахут звучи доста непознато за повечето българи и рядко хората се сещат, че нахутът всъщност е леблебията, която може да си купим от всяка будка за ядки и която е едно от най-популярните мезета за аператив. Ако пък се ползва в кухнята, нахутът най-често се появява в рецептата за хумус и в рецептата за фалафел, идеи за рецепти типични за източната кухня. Всъщност нахутът е от семейство бобови  и приложенията му в кухнята са безброй. Подобно на останалите бобови и нахутът е много полезен и е много подходящ за менюто на постещите, защото освен, че е засищаща е и много пълноценна храна. Салатата от нахут с печени чушки /печен пипер дава идея за още едно приложение на нахута. Рецептата за салата от нахут и пипер е много бърза и лесна, подходяща за постите и най-важното – много засищаща, а също и подходяща за периодите, когато спазваме диета, като тази на Топформа! Тази салата от нахут и печен пипер може да бъде сервирана и като салата, и като леко постно ястие.

  1. Първата стъпка от рецептата за салата от нахут и печени чушки / печен пипер е само в случай, че ползвате суров нахут, а не и при нахут от консерва. Суровият нахут се накисва от вечерта, а на сутринта се вари около час, докато омекне. След като нахут омекне се залива със студена вода и се претърква с ръце, за да паднат люспите. Принципно не е задължително да махате люспите на нахута, но тъй като те са доста плътни е добре да отделите няколко минути за тази процедура.След като сте претрили нахута с ръце отново го заливате с вода и прецеждате, за да паднат люспите. Ако ползвате нахут от консерва тази процедура не се прави, тъй като нахутът е сварен и готов за консумация. Суровият нахут обаче е много по-вкусен, тъй че ако с него ястията винаги стават една идея по-вкусни.
  2. Изсипвате нахута в купа. Нарязвате обелените чушки на дребни парчета или ивици и ги добавяте към нахута. Нарязвате и магданоза и чесъна и ги добавяте в купата.
  3. Подправяте салатата с ½ чаена лъжица сол, зехтина и 1 супена лъжица лимонов сок. Разбърквате добре. Салатата от нахут и печени чушки / печен пипер е готова за консумация. Може да приготвите салатата и малко преди сервиране, за да може нахута да поеме от ароматите и да се овкуси добре.

Табуле – салата от магданоз

  • 4 връзки магданоз 
  •  20 листа мента 
  •  4 супени лъжици лимонов сок
  •  1 кафена чаша булгур
  •  един домат
  •  2 стръка пресен лук
  •  2 супени лъжици зехтин

„Магданоз – две за педесееее!” Това е най-актуалната оферта по пазарите в момента. В разгара на пролетта пазарите са засипани със свеж и едър магданоз. В България сме свикнали да възприемаме магданоза като подправка, а не като главно действащо лице в рецептите. Но лека-полека, благодарение на чуждите ресторанти и кулинарните предавания, придобиваме и нови кулинарни навици и преоткриваме някой познати продукти. В пълна сила това важи за магданоза. Кюфтетата от магданоз, супа от магданоз и салатата Табуле са две от най-популярните рецепти на основата на магданоз, които вече са част от менюто и в много български къщи. Салатата Табуле е типичен представител на арабската кухня. Много свежа и пълна с витамини салатата Табуле е много близка до българския вкус и е изключително подходяща като мезе за чаша ароматна ракия.

  1. Измивате и нарязвате магданоза на възможно най-дребно. Обелвате домата, почиствате го отсемките и го нарязвате на дребни парченца. Добавяте и на дребно нарязаната мента и нарязаните на дребно пера на лука.
  2. Сварявате булгура по инструкциите на пакета. Отцеждате го добре и го измивате със студена вода, за да не се слепне.
  3. Разбърквате добре всички съставки и подправяте със сол на вкус (около 1 чаена равна лъжица е достатъчно), сока на лимона и зехтин. Оставяте салатата Табуле десетина минути, за да се овкуси добре преди сервиране.

1 2

Подобни статии

Top