Летен Никулден е! Защо не трябва да подхващаме никаква работа? - DC news

Летен Никулден е! Защо не трябва да подхващаме никаква работа?

В чест на светеца се дават курбани, за да се предпази реколтата от градушка

На 9 май православната църква отбелязва пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски чудотворец от балканските земи в италианския град Бари.

През 1077 г. гр. Мира е бил завладян от селджукските турци. За да не бъдат поругани светите му мощи, светецът в съновидение разпоредил на един свещеник от град Бари да пренесе мощите му в своя град, където живеело компактно гръцко население. Това станало на 9 май 1087 година.

През 1139 г. в гр. Бари е бил построен храм, посветен на св. Никола, където и до днес почиват мощите на великия светител.

По повод празника Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, ще възглави от 9:00 часа Архиерейска света Литургия в храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в пловдивския квартал „Христо Смирненски“.

Народът нарича този празник Летен Никулден или Летни св. Никола.

Празникът се отбелязва още от 1087 година. На този ден не трябва да се работи, за да не се разгневи светецът и да накаже хората с природни бедствия.

Жените не трябва да шият, защото с иглата ще избодат очите на св. Никола.

В някои региони празникът се нарича още Сухи Св. Никола и се прави молебен за дъжд. Богомолците носят икони и водени от свещеника обхождат нивите с песни. Прави се водосвет на свещени дървета, на извори и кладенци.

В чест на светеца се дават курбани, за да се предпази реколтата от градушка.

На Летен Никулден, както и на други пролетни празници, се изпълнява и друг старинен ритуал за дъжд – Пеперуда. Момите избират едно малко момиченце, което трябва да е сираче, и го наричат „пеперуда”.

Хората вярват, че с молбите и плача си сирачето ще трогне небесата и те ще изпратят дъжд.

Подобни статии

Top