Летен вирус мъчи пловдивчани, поваля за дни

Състоянието е известно като „летен грип“, но по думите на специалистите то се нарича ентеровирусна треска.

Възпаления на горните дихателни пътища и стомашни проблеми са симптомите, които най-често водят пациентите в лекарските кабинети.

Състоянието е известно като „летен грип“, но по думите на специалистите то се нарича ентеровирусна треска. Макар пациентите да  се оплакват от висока температура, повръщане, разстройство, болки в ставите и мускулите и главоболие те не са болни от типичния грип, с който не е възможно през този сезон да се заразиш.

Болните, повалени от летния вирус продължават да се повишават. За периода 19-25 юли регистрираните случаи са 68, като от тях 29 са в Пловдив. За сравнение преди седмица болните се били 61, а от тях 19 в областния град. Данните са на Регионалната здравна инспекция в Пловдив.

Честите промени между горещите температури навън и ниските температури в работните помещения, излагането ни на въздушни течения, продължителни слънчеви бани или изморителна физическа активност при високи температури могат да надвият тялото и да доведат до заразата.

Лекарите предупреждават, че самолечението е противопоказно, тъй като ентеровирусите могат да доведат до сериозни заболявания, като херпангина, ентеровирусен екзантем, асептичен менингит, енцефалит, миокардит.

В момента в Пловдив и областта има повишена заболеваемост на варицела- 9 случая. Един е приет в болница за лечение от марсилска треска. По един  са случаите на скарлатина и вирусен хепатит.

Top