Летни вируси вкарват малки деца в болница

Летни вирусни инфекции атакуват децата

В разгара на лятото отново зачестиха случаите на вирусни инфекции сред децата, като най-голям е броят на ентеровирусите, които включват в себе си коксаки, EСHO-вируси и полиомиелит, каза педиатърът от  д-р Соня Бакалова. Те обичайно стават причина за епидемии в затворени колективи – детски градини, лагери, почивни бази,  изобщо навсякъде, където има струпване на голямо количество хора.

Ентеровирусните инфекции имат изразена сезонност – през летния и есенен период, като пикът им е през юли и август. В момента най-много са заболелите след посещение на басейни и завърналите се от морето.

Предаването на болестта става по 2 начина – фекално-орален, откъдето идва и изразът „болест на мръсните ръце“, и по въздушно-капков път.

Човекът е единственият „резервоар“ на ентеровирусите, като входната врата за инфекцията е устата. Инкубационният период е средно от 2 до 10 дни, т.е. това е времето от заразяване до поява на първите симптоми. Най-засегната възрастова група е на деца от 1 до 5-годишна възраст.

Ентеровирусите са самоограничаващо се заболяване с разнообразна клинична изява. Най-често срещаните от тях са причинени от неполиомиелитни ентеровируси. Те могат да протекат  по подобие на грип – с висока температура, отпадналост, общо неразположение, болки по ставите и мускулите, конюнктивит.

Може да има повръщане, диария, придружена с болки в корема. След 1 до 3 дни е възможна появата на обрив – ентеровирусен екзантем, който се причинява от ECHO-вирус и продължава от 7 до 10 дни. По лигавицата на мекото небце понякога се появят везикули, които да преминат в афти.

Херпангината е друга изява на ентеровирусната инфекция, причинителят е група А коксаки вирус. Към общите симптоми тук имаме и болки при преглъщане. Друга изява на коксаки вируси от група А е синдромът „ръка, крак, уста”. Той също се манифестира с афтозни изменения по букалната лигавица и обриви по дланите ходилата.

Ентеровирусите макар и рядко могат да доведат до невроинфекции – менингит и енцефалит, миоперикардити, като от тях са застрашени деца под 5-годишна възраст. Някои ентеровируси предизвикват инфекции на горните дихателни пътища, но могат да причинят и бронхити, бронхиолити и пневмонии.

Полиомиелитът е остро инфекциозно заболяване, от което благодарение на задължителната ваксинопрофилактика в България няма регистрирани случаи.

Кога трябва да се потърси консултация с лекар и какво трябва да правят родителите при поява на първи симптоми?

1 2

Подобни статии

Top