Левски оживя в ръцете на майсторки на кукли (СНИМКИ)

Няколко месеца отнела направата на куклата, изобразяваща Апостола на свободата

Кукла, изобразяваща Апостола на свободата, сътвориха майсторките  Силвия Георгиева и Валентина Златанова. Пловдивчанките, които станаха известни с това, че преобразяват кукли „Барби“ и „Кен“ в българки и българи, облечени с традиционни народни носии, този път изненадаха с патриотичен проект.

Идеята за Левски била на Валя, която отскоро вече е уредник в Етнографския музей под тепетата. Споделила на приятелката си, че отдавна иска да направи кукла, която да изобразява Дякона. Силвия прегърнала идеята и двете започнали да я превръщат в реалност.

Нейно дело са изписването на лицето, част от носията – ръкавите на сакото, яката, ботушите, копчетата, шапката и ремъците. Валя пък изработила ризата, предницата на сакото и панталона. Кокардата била дело на ковач, който я изработил от месинг. Пловдивски майстор-тюфекчия, който скоро ще се нанесе в едно от ателиетата на ул. „Стръмна“ в Стария град, направил сабята.

Цялата работа отнела няколко месеца, докато се достигне до завършен вид, обясни Силвия. По думите й вече има мераклии, които искат да закупят куклата Левски.

Двете майсторки смятат да направят още мини образи на български революционери. Вече имат идея лицата на кои велики българи да претворят, но засега пазят в тайна имената им. Обмислят да оформят цяла колекция „Велики българи“, която пък ще бъде насочена към колекционерите. Защото всеки бод, всеки детайл от носиите и униформите на куклите, които правят, са изработени от тях с автентични материали. А Левски е само началото.

Силвия и Валентина продължават да правят и куклите си с автентични носии. В момента хит са нестинарките, поръчките за които не секват.

Вижте повече за майсторлъка на двете дами:

Ето как Барби стана Боряна, а Кен – Калоян (СНИМКИ)

Снимки: Фейсбук/Silviya B. Georgieva

Подобни статии

Top