Личен лекар и медицинска сестра от Спешното са сред заразените с COVID-19 в Асеновград тази седмица

Поредно заседание на Общински оперативен щаб – Асеновград за превенция и борба с коронавирусаCOVID-19.

Председателят – кметът на града доктор Христо Грудев – изрази надеждата си, че създаването на ваксината ще повлияе върху разпространението на заболяването и ще го ограничи.

От 07.12.20 г. до 11.12.20 г. са регистрирани общо 139 положителни случай на COVID-19 в община Асеновград, аоще 30 контактни са били карантинирани.Сред засегнатите има и медицински персонал. Заразени са един общопрактикуващ лекар, двама фелдшери от Филиала на Центъра за спешна медицинска помощ (ФЦСМП) и медицинска сестра от Спешно отделение на МБАЛ – Асеновград. Всички са хоспитализирани.

Общо 21 са лекарите до момента, които са засегнати, 24 са медицинските сестри.На работа засега са се върнали петима от докторите.

Община Асеновград напомня, че се провежда кампания за набиране на доброволци, които да са в помощ на медиците от болницата в града. Информация как да се запишете може да откриете ТУК: 

Статистика от месец юли към днешна дата за преминалите през МБАЛ – Асеновград пациенти с доказан коронавирус сочи, че броят им е 451.

За същия период са починали 52-ма от пациентите. Само за изтеклия месец ноември с COVID-19 са регистрирани 233-ма души в асеновградската болница. От тях битката срещу вируса са загубили 33-ма. Към момента в лечебното заведение са настанени 65 пациенти, а хоспитализирани за последното денонощие са четирима.

Резервоарът за кислород, с който разполага МБАЛ – Асеновград, е с вместимост около 3 тона. Преди COVID-19 той е бил достатъчен за месец и половина. След възникването на пандемията се зарежда на всеки четвърти ден.„Много е важно психическото състояние на пациента при лечението на това заболяване. Спокойствието играе основна роля, за да може заболелият да преодолее по-лесно случващото се и терапията да повлияе положителна върху здравословното му състояние“, посочи по време на заседанието управителят на МБАЛ – Асеновград доктор Иван Червенков.

Във Военното формирование в града заразени с COVID-19 са девет военнослужещи, от които един е настанен в болница.

Оперативната обстановка е спокойна, по информация на РУ – Асеновград. Създадена е организация в големите хранителни вериги в работно време да има полицейски екипи, които ще съблюдават за спазване на въведените противоепидемични мерки.

Училищата се справят добре с учебния процес, посочи на заседанието директорът на ПГ „Цар Иван Асен II“ Йордан Диков.

В ромския квартал „Лозница“ няма напрежение. Засега не са установени положителни на COVID-19 лица.

От Противопожарната служба има четирима заразени с коронавирус досега. Трима от тях са излекувани, а двамата вече са се върнали на работа.

Подобни статии

Top