Личкана остава в ареста, можело да се укрие

Грозят го 10 до 15 години затвор за квалифицирана контрабанда на наркотици

Пловдивският бизнесмен Ангел Личканов – Личкана и съучастникът му Петър Петров, които бяха спипани с 8,4 кг марихуана в чували и сакове на зелената граница край хасковското село Маточина, остават в ареста. Това определи Пловдивският апелативен съд, който отхвърли като неоснователни жалбите на двамата и потвърди взетите от Окръжен съд – Хасково спрямо тях мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Двамата бяха арестувани на 20 април в района на гранична пирамида в землището на село Маточина да пренасят марихуаната, чиято обща стойност е 50 400 лв. Двамата са обвинени в държане на марихуана и опит за контрабандата й.

Апелативният съд прецени, че от представените до момента доказателства, може да се направи обосновано предположение за съпричастност на Личкана и Петров към двете повдигнати обвинения. Двамата са задържани на мястото на престъплението в момента на извършването на квалифицираната контрабанда, а наркотиците са били в тях.

Глобата за контрабанда на дрога е 200 000 лв.

Арестувани  са в последния от почивните дни за Великденските празници в часовия интервал между 19 и 20 часа, почти по тъмно, в условията на въведено извънредно положение и мерки за социална изолация, които препоръчват ограничаване на пътуванията в страната.

Съдът смята, че от предвидените в закона тежки наказания за опит за контрабанда и за държането на наркотици, има опасност и за двамата да извършат и друго престъпление, а също да се укрият при по-лека мярка. Наказателният кодекс предвижда „лишаване от свобода“ от 10 до 15 години и глоба от 100 000 лв. до 200 000 лв. за контрабанда на високорискови наркотични вещества, а за престъплението държане на високорискови наркотични вещества в големи размери наказанието е „лишаване от свобода“ от 3 до 12 години и глоба от 10 000 лв. до 15 000 лв.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.

Заседанието се проведе чрез видеоконферентна връзка с обвиняемите, които се намираха в ареста в Хасково, а в съдебната зала в Пловдив бяха съдебният състав, прокурорът и защитниците на задържаните.

Подобни статии

Top