Личната сабя и фотоси на д-р Георги Цариградски представя РИМ-Пловдив

Цариградски взема участие в целия по-нататъшен боен път на дивизията. На 30 декември 1877 г. ген. Дандевил влиза с войските си в Панагюрище. В състава на неговия щаб е и българинът Георги Антонов Цариградски. Участва в освобождаването на Пазарджик, изпълнява успешно разузнавателни мисии и организира местното население при овладяването на Пловдив и Асеновград.

За участието си в Руско-турската освободителна война, д-р Георги Антонов Цариградски е награден от руското военно командване за един ден с два Георгиевски кръста. След Освобождението служи в Източно-румелийската милиция. Вземе участие в Сръбско-българската война от 1885 г. като доброволец в чета от Хасковския отряд, както и в Балканската война – 1912-1913 г., когато става и помощник-комендант на Драма.

Д-р Георги Антонов Цариградски умира на 12 юли 1918 г. в Пловдив на 73-годишна възраст.

Писателят Стефан Дичев използва съдбата на д-р Цариградски при изграждането на литературния образ на д-р Будинов в романа си „Пътят към София”.

Тържественото отбелязване на 144-та годишнина от Освобождението на Пловдив ще се състои на 16 януари 2022 година, неделя, от 11:00 часа с поклонение пред паметника на капитан Александър Бураго в Дондуковата градина. Слово по повод годишнината ще произнесе Мария Карадечева – главен уредник в Регионален исторически музей – Пловдив.

1 2

Подобни статии

Top