Лидерите на АБВ се поклониха пред жертвите на Баташкото клане (СНИМКИ)

Румен Петков, Владимир Маринов и кметът на Батак Петър Паунов отдадоха почит на загиналите

Представители на ръководството на ПП АБВ отдадоха почит на жертвите от Батак, загубили живота си под башибозушкия ятаган
В навечерието на 144-та годишнина от една от най-големите трагедии в българската история председателят на ПП АБВ Румен Петков, заместник-председателят на партията Владимир Маринов и кметът на града Петър Паунов се поклониха пред хилядите жертви на клането в Батак през 1876 година.

В памет на българските православни мъченици те отдадоха почит към загиналите, запалиха свещ и поднесоха цветя в храма-костница „Св. Неделя”.

В руините на изпепеления преди век и половина Батак, остава само малката черква, дала последна утеха на жертвите – над 2000 българи – жени, деца, старци заклани и избити от турския башибозук. През 2011 г. Българската православна църква канонизира мъчениците от Баташкото клане. Днес Румен Петков благодари за този акт на признание.

„Покланяме се пред паметта на Баташките мъченици. Век и половина по-късно събитията в Батак ни дават повод за размисъл – за миналото, за днес, за утре и за това как искаме да изглежда нашият свят в бъдеще. Повод за равносметка и в настоящата реалност, когато преосмисляме начина, по който живеем“, заяви той.

1 2

Подобни статии

Top