Лидия Симеонова се завръща в родния Пловдив с изложба „Да затворя кръга“ в галерия „Аспект“ - DC news

Лидия Симеонова се завръща в родния Пловдив с изложба „Да затворя кръга“ в галерия „Аспект“

След 30 години в чужбина

Пролетният сезон в галерия „Аспект“ продължава със самостоятелна изложба на друг нов за галерията автор. „Да затворя кръга“ на Лидия Симеонова е своеобразен анонс на художничката към публиката – след 30 години в чужбина, тя се завръща в родния Пловдив и се опитва да затвори кръга на своя живот, установявайки се там, откъдето е тръгнала толкова отдавна. Подготовката на изложбата, продължила две години, и се превръща за Лидия в обратно пътуване към началото, в житейско и творческо преосмисляне.

В експозицията художничката представя тридесетина свои живописни работи, които обединяват като техника както акрилни бои върху платно, така и смесена техника върху картон – туш, акварел, пастели и акрил.

Творбите на Лидия Симеонова са интересно съчетание от абстрактна, декоративна и предметна живопис; ярки и цветни, те се отличават с изключителен интензитет, който въздейства дори на подсъзнателно ниво. Цветът, настроението и усещането са водещи, няма сюжетност, няма разказ – на платното е запечатан миг, който няма да се повтори.

„Моите картини рефлектират моя живот. Те отразяват моите настроения и чувства, моите възприятия. Например цветята – никога не съм рисувала цветя… Но в един мрачен студен ден усетих, че имам нужда от цвят, от пролет и лято, от цъфнали цветя и ето…“– споделя художничката.

Въпреки абстрактния маниер на поднасяне, всяка картина е базирана на нещо реално, лично видяно или преживяно. Някои от платната се възприемат като портрети, но всъщност са по-скоро израз на собствените ѝ настроения и вътрешни изживявания, като „Моят аватар“ или „Моят вътрешен глас“ например.

Изобщо за Лидия Симеонова е присъщо неспокойствието, както самата тя казва „ за мен е характерно, че постоянно търся нещо, не обичам да плувам в спокойни води, трябва да има бури и вълнения“. И сега пред публиката е поредното нейно предизвикателство – една дълго мечтана и дълго създавана изложба, с която се затваря един творчески и житейски кръг, разказва галеристът Олга Петрова.

Вернисажът е от 16:00 ч. до 19:00 ч. Изложбата може да бъде видяна до 4 април. 

 

Подобни статии

Top