Лихварят от Христо Даново остава зад решетките

Над 100 социално слаби роми са жертвите му

Пловдивският окръжен съд взе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо лихваря, арестуван в карловското село Христо Даново – Ангел Ангелов, известен като Голямата глава.

Спрямо Ангелов е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 252 ал. 2 пр. 1 и пр. 2 вр. ал.1 пр. 1 вр. чл. 26 ал. 1 от НК за това, че в периода от 14.10.2014 г. до 11.12.2019 г. в населени места в община Карлово и Сопот, обл. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, като физическо лице, без съответно разрешение е извършвал по занятие банкови сделки, за които се изисква такова разрешение по закон, като от тази дейност са причинени  значителни вреди и са получени неправомерни доходи. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода и глоба.

Лихварят от Христо Даново вземал като залог дебитни карти и имоти

Съдът прецени, че макар делото да се намира в начална фаза на разследване, са събрани достатъчно доказателства, които сочат обосновано предположение, че Ангелов е причастен към престъплението, за което му е повдигнато обвинение.

Съдът намери, че при мярка, различна от задържане под стража, не съществува опасност обвиняемият Ангелов да се укрие, но съществува опасност да извърши престъпление – с оглед дългия период на извършване на престъплението, множеството деяния, които към настоящия момент са 20 на брой, както и моралната укоримост на престъпните посегателства.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Пловдивския апелативен съд, като в случай на постъпил протест или жалба делото се насрочва на 19 декември от 10.00 часа.

Подобни статии

Top