ЛиЛана и още четирима с обвинения за източване на евросредства

Братът на певицата – Скилър, също е сред арестуваните

Певицата ЛиЛана и още четирима души са обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на евросредства, съобщиха от пресцентъра на Спецпрокуратурата.

Обвиненията са повдигнати вчера и засягат незаконно усвояване на европейски средства по програма „Иновации и конкурентноспособност“.

Петимата бяха арестувани вчера при специализирана операция на СДВР и ДАНС, под ръководството и наззора на Специализираната прокуратура. Сред тях освен певицата Лиляна Деянова, с псевдоним ЛиЛана, е и брат й – бийтбоксърът Скилър.

При извършените действия по разследването от следователи от отдел „Следствен“ при Специализираната прокуратура са иззети сървъри, компютри и други доказателства за престъпната дейност.

При спецакция: Арестуваха певицата ЛиЛана

Според събраните доказателства групата е действала от 2016 г. Няколко фирми, контролирани от нея и най-вече от ЛиЛана (повечето от които без реална стопанска дейност), са усвоявали средства по програмата, декларирайки покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина – което също не е осъществявало търговска дейност.

Реално софтуерът е бил придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за „ползване“ на разследваните фирми.

На трима от обвинените за участие в групата е наложено задържане до 72 часа. Днес, 26 април 2020 г., Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд да определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

На другите двама обвинени са взети парични гаранции.

Припомняме, че през 2019 година името на Лиляна Деянова нашумя, след като стана ясно, че нейната фирма ще доставя електронните услуги на ТОЛ-системата у нас.

Снимка: Lilana Deyanova, Facebook

Подобни статии

Top