Лили Иванова с пожизнена пенсия от държавата, Кирил Маричков – с орден „Стара планина“

Награждават девет творци за изключителните им постижения и особени заслуги

Примата на българската естрада Лили Иванова ще получава пожизнена пенсия от държавата, стана ясно след днешното заседание на Министерски съвет. Правителството ще внесе в парламента предложение да бъдат предоставени държавни парични награди за нея и други седем творци за особени заслуги. Наградите са пожизнени и са за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата.

Освен Лили Иванова, пожизнени награди ще бъдат отпуснати за проф. Анатоли Кръстев – музикант и педагог; Анжел Вагенщайн – режисьор и сценарист; Андрей Дреников – композитор и музикант; Георги Дюлгеров – режисьор и сценарист; Иван Стайков – музикант и поет; Иван Иванов – поет и Христо Ганев – режисьор и сценарист.

Предложението е внесено от министъра на културата Боил Банов.

Правителството предложи също да бъде удостоен с орден „Стара планина“- първа степен рокаджията Кирил Маричков за изключително големите му заслуги към развитието на българската култура и изкуство.

През дългата професионална кариера с многобройни участия в страната и чужбина Кирил Маричков не само допринася за развитието и популяризирането на българската музика, но и за формирането на вкусовете, ценностите и стандартите на няколко поколения българи. Авторските композиции и вечните рок хитове на Кирил Маричков и неговите групи са безспорни образци в съвременната ни рок музика, спечелили признанието на публиката и превърнали се във вдъхновение за младите български музиканти.

Подобни статии

Top