Линейка и робот за дезинфекция получи МБАЛ „Св. Пантелеймон“ в Пловдив (СНИМКИ/ВИДЕО)

Болницата в „Южен“ се нуждае от медицински сестри и санитари за COVID отделението

Ключовете на линейка и специален робот с UV-C лъчи, който е предназначен за дезинфекция на болнични и публични сгради връчи днес кметът на Пловдив Здравко Димитров на управителя на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Константин Сапунджиев.

Лечебното заведение получава безвъзмездно модерната апаратура след получено одобрение от Европейската комисия по линия на общата й поръчка, финансирана от Инструмента за спешна подкрепа на ЕС. Линейката пък е предоставена на болницата с решение на Общинския съвет. Идеята е тя да се използва за транспортиране на болни от COVID-19 и пациенти, съмнителни за коронавирус, съобщи шефът на дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов.

„В началото на мандата ние поехме ангажимент с д-р Калинов да реанимираме общинското здравеопазване. Знаете, имаше вариант да бъде закрита болница „Св. Мина“. Анализът показва, че с 35% се е увеличил финансовият резултат на дружествата, спрямо 2019-а година, а спрямо 2018-а година – с 98%. През 2020 г. загубите в общинското здравеопазване са 5 пъти по-ниски, в сравнение с предходната година. За миналата година загубите са били 86 хил. лв., а за 2019-а – 513 000 лв. 

Специално за МБАЛ „Св. Пантелеймон“ за миналата година е отчетен положителен резултат в размер на 217 000 лв. В момента продължава да работи COVID отделението. Благодаря на всички 1418 души, които работят в сферата на здравеопазването – лекари, медицински сестри, за това, което правят ежедневно за нас и гражданите на Пловдив и не само са тях“, посочи кметът. Той призова отново всички, които още не са се ваксинирали срещу коронавируса, да го направят.

Директорът на болница „Св. Пантелеймон“ д-р Константин Сапунджиев благодари за дарената линейка.

Според него тя ще се използва винаги, когато има нужда да се транспортират пациенти от и до болницата.  Що се отнася до финансовите резултати на той изрази надежда, че и тази година ще бъдат положителни, въпреки увеличените разходи за ток, газ и  кислород.

„Тези разходи ще ги покриваме от приходите от клиничните пътеки. Това, че цената на пътеката за COVID е увеличена с 200 лева, не е кой знае каква придобивка за нас“, каза още д-р Сапунджиев.

1 2

Подобни статии

Top