Липсата на вещо лице по важни експертизи, отложи делото за убийството на Плъха

Отсъстваше и още един експерт

Липсата на експертка по патоланатомия, направила важни експертизи, отложи днес делто за убийството на Жоро Джевизов – Плъха в Пловдив. Младата лекарка била в майчинство и в последния момент се оказало, че нямало кого да остави при детето си, съобщи в съдебната зала другият патоанатом, участвал в една от експертизите – д-р Светлозар Спасов.

Основен свидетел по делото срещу д-р Иван Димитров почина

Днес в съдебната зала са призовани вещите лица по всички експертизи, включително и балистичните, за които съдът ще заседава следобед. Сутринта обаче в съдебната зала липсваха две от експертките – д-р Христина Хаджиева и Цветелина Иванова. Оказа се, че присъствието на д-р Хаджиева е много важно, тъй като тя е основен участник в четворната съдебно-медицинска и балистична експертиза, както и в двете тройни съдебно-медицински експертизи. Освен това д-р Хаджиева е автор и на четвърта – единична съдебно-медицинска експертиза, с която са освидетелствани нараняванията на рентгенолога от УМБАЛ-Пловдив д-р Иван Димитров, който застреля Плъха преди три години.

Свидетел по делото срещу д-р Иван Димитров забрави всичко

Заради евентуални въпроси, които биха могли да възникнат по време на заседанието към д-р Хаджиева от страните и съдебния състав, се наложи то да бъде отложено за 2 юни.

Убийството бе извършено на 2 март 2018 г. В злополучната нощ лекарят, който живее в кооперация зад сградата на Областна управа, спипал Плъха да краде от гаража му, в който той си бил направил работилница. Около 01:30 часа медикът минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал обаче, че лампата вече не свети, а вратата на гаража била леко открехната. Решил да провери какво се случва, като помислил, че е извършена кражба. Като излизал от жилището си, лекарят взел пистолета си. Насочил се към гаража, за да провери дали е извършена кражба. Там заварил Жоро Джевизов, който вече бил приготвил различни предмети за изнасяне, в найлонови торби.

Делото срещу д-р Иван Димитров за убийството на Плъха тръгва по общия ред (СНИМКИ/ВИДЕО)

В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, че преди да произведе изстрел с незаконно притежавания пистолет „Валтер“, д-р Димитров е бил нападнат от Плъха, който хвърлил 12-сантиметров нож и рекламна метална табела по него. При хвърлянето на ножа лекарят получил прободно-порезна рана в десния крак, а от удара с табелата – травматичен оток на дясната ръка. По тези причини е прието, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Първоначално д-р Иван Димитров беше задържан, но на 6 март 2018 г., след масови протести на пловдивчани, прокуратурата го пусна срещу подписка.

Припомняме, че делото срещу д-р Димитров се гледа за втори път от Окръжния съд, след като бе върнато от Апелативния заради процесуални нарушения. Лекарят е обвинен в убийство при превишаване на пределите на неизбежна самоотбрана и незаконно притежаване на оръжие. Обвиненията срещу него предвиждат до 5 години затвор за убийството при превишаване на пределите на неизбежната отбрана и от 2 до 8 години лишаване от свобода за незаконното оръжие и боеприпаси. При предишното разглеждане той получи условна присъда.

Подобни статии

Top