Въпреки пандемията почитат Йордановден в Асеновград с лития и Велик водосвет

С ритуалното хвърляне

на кръста във водите на река Чая и тази година ще бъде отбелязан един от най-големите християнски празници- Богоявление. Готовите десетки смели мъже ще могат да се впуснат в търсенето му точно в 9:00 часа на 6 януари, веднага след  Великия Богоявленски водосвет.

Йордановден в Асеновград ще започне още в 8:30 ч. с литийно шествие от всички  храмове в града до Пешеходния мост. Там, по традиция, се събира целия град, за да присъства на ритуала, свързан с празника. Вече девет години мястото за богоявленския водосвет е реката между двата моста –Железния и Пешеходния. Прави се голяма трибуна, а в литийното шествие участие вземат военни, оркестър от гайдари и много младежи.

„Йордановден в Асеновград е особено тачен. Във всеки дом на 6 януари, когато църквата чества Богоявление, е истински празник, независимо дали денят е свързан с  именници. Затова няма да отменим отбелязването на празника, но нека спазим противоепидемичните мерки и да бъдем отговорни“, призова архиерейският наместник отец Йордан Георгиев.

От години Общината,

съвместно с Архиерейското наместничество в града изграждат и специална палатка, в която се подготвят мъжете, готови да се хвърлят за Богоявленския кръст. Всички те ще бъдат облечени и в еднакви тениски, подготвени специално за празника.

След като стане известен тазгодишният победител, спасител на Богоявленския кръст, свещениците ще осветят бойните знамена на Военно формирование 2449. Тази година военният ритуал ще се проведе пред НЧ „Родолюбие“, заради ремонтните дейности, които текат на централния градски площад.

Заради пандемията народните тържества се отменят.

 

Подобни статии

Top