Ливърпул иска разследване на хаоса с феновете преди финала в Париж (ВИДЕО) - DC news

Ливърпул иска разследване на хаоса с феновете преди финала в Париж (ВИДЕО)

Причината са хилядите фалшиви билети, твърдят от УЕФА и френската полиция, днес „мърсисайдци“ почитат 39-те жертви на стадион „Хейзел“ в Белгия преди 37 години

Ливърпул призова за разследване на „неприемливите проблеми“, с които се сблъскаха феновете, и които доведоха до отлагането на началото на финала в Шампионската лига срещу Реал (Мадрид), съобщи BBC.

УЕФА отложи началото с повече от 30 минути, позовавайки се на „съображения за сигурност“.

Полицията извън стадиона използва сълзотворен газ, за да разпръсне малък брой привърженици, които се опитаха да прескочат бариерите за сигурност.

Появиха се кадри, на които се вижда струпването на огромни тълпи от фенове, които се редят на опашка, за да влязат на стадиона.

Мнозина твърдят, че са били на стадиона часове преди началото на мача, но са били възпрепятствани да влязат.

Ние сме изключително разочаровани от проблемите с влизането на стадиона и разрушаването на периметъра за сигурност, с които феновете на Ливърпул се сблъскаха тази вечер на Стад дьо Франс“, се казва в изявление на клуба от „Анфийлд“.

„Това е най-великият мач в европейския футбол и привържениците не трябва да бъдат подлагани на сцените, на които бяхме свидетели тази вечер. Официално поискахме служебно разследване на причините за тези неприемливи недопустими проблеми.“

Управителният орган на европейския футбол УЕФА заяви, че е „съпричастен към засегнатите от тези събития и ще преразгледа тези въпроси спешно заедно с френската полиция и власти, както и с Френската футболна федерация“.

„В навечерието на мача турникетите в края на сектора на Ливърпул бяха блокирани от хиляди фенове, които бяха закупили фалшиви билети, с които можеха да влязат“, обясняват от УЕФА.

„Това предизвика струпване на фенове, опитващи се да влязат. В резултат на това, началото бе отложено с 35 минути, за да се позволи на възможно най-много фенове с истински билети да получат достъп“.

„Тъй като хората извън стадиона продължаваха да се струпват след началото, полицията ги разпръсна със сълзотворен газ и ги изтласка далеч от стадиона“.

Двадесет минути преди началото на мача, френската полиция призова в Twitter феновете да не опитват да влязат на стадиона със сила. С наближаването на началото на мача все още се виждаха много празни места на стадиона.

В крайна сметка Реал (Мадрид) победи с минималното 1:0 с гол на Винисиус и стана европейски клубен шампион за 14-и път в историята.

Днес „мърсисайдци“ почитат 39-те жертви на стадион „Хейзел“ в Белгия преди 37 години. Те загубиха живота си при невероятната блъсканица в сектор „Z“ на финала срещу Ювентус.

Снимка: Getty Images

Подобни статии

Top