Ловен трофей от Тополово е сред най-добрите, изложени на "Природа, лов, риболов" в Панаира (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Ловен трофей от Тополово е сред най-добрите, изложени на „Природа, лов, риболов“ в Панаира (СНИМКИ/ВИДЕО)

Изложението бе открито днес и ще продължи до неделя

Ловен трофей от асеновградското село Тополово е сред най-добрите трофеи, изложени в 8-та национална трофейна изложба, която е част от 27-то изложение „Природа, лов, риболов“ в Пловдивския панаир. Трофеят е трети по рода си в България, но на практика в по-ново време няма друг, който да е с толкова висока оценка – 148,8 т., по системата за оценяване на Световния съвет за опазване на дивеча, съобщи пред журналисти днес в Пловдив Даниел Тошков – главен секретар на Националния Ловно-рибарски съюз.

„По данни на държавните ловни и горски стопанства и ловните сдружения приходите от организирания ловен туризъм за миналата година са малко над 6 млн. лева“, каза Стоян Тошев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) при откриването на изложенията „Природа, лов, риболов“ и „Цветна пролет“. Според него има осезаемо повишаване на дивечовите запаси с изключение на муфлона и дивата свиня заради констатираните заболявания от африканска чума и син език.

„В последните години имаме трофеи, които са привлекателни за чуждестранни ловци“, посочи Тошев. През изминалата година се наблюдава запазване на броя български и чуждестранни ловци, ловували по линия на организирания ловен туризъм в страната. Общо са ловували 4337 ловци, от които 3257 българи и 1077 чужденци. Основна част от чуждестранните ловци, посетили страната за лов на едър дивеч, са от Германия, Испания, Италия и Франция. Към дребния дивеч предпочитания имат ловците предимно от Италия, Гърция, Испания и Франция.

Разходите, които са направени през миналата година за осъществяване на дейностите по стопанисване на дивеча

от страна на държавните ловни и горски стопанства, възлизат на 8,2 млн. лева за зимно подхранване на дивеча – закупуване на фураж, улов и разселване на дивеч, засяване на дивечови ниви и строеж на биотехнически съоръжения – солища, хранилки.

„Тази трайна тенденция е обвързана до голяма степен и с осъществявания от държавата контрол върху правилното стопанисване на дивеча в държавните ловни стопанства, дивечовъдните участъци и ловностопанските райони на ловните дружини“, каза Тошев. През 2022 година са проверени повече от 144 000 ловци; 4 300 ловни дружини; 5 200 превозни средства.

Инж. Тошев подчерта, че последните години се забелязва и намаляване на нарушенията, свързани с употребата на алкохол, липсата на сигнална екипировка и на ловен билет. По думите му въвеждането на ежеседмичните проверки по време на активния ловен сезон дава много добри резултати и е едно от мероприятията по контрола, което води до ограничаване на нарушенията по Закона за лова и опазване на дивеча.

Запазва се и положителната тенденция за намаляване на инцидентите по време на лов, като за 2022 г. са констатирани 3 такива. За съжаление един от тях е смъртен случай, свързан със самопрострелял се ловец по време на групов лов на дива свиня.

За ограничаването на бракониерските прояви е необходимо освен повишаване на санкциите и налагане на ефективни наказания и засилени съвместни действия, с участие на различните заинтересовани страни, в т.ч. неправителствени организации и институции, допълни инж. Тошев.

Изложението „Природа, лов, риболов“ в Пловдив беше открито

с демонстрация на древни бойни техники, старинни умения и практики, свързани с българската история, природа и диви животни, изпълнени атрактивно от „Бага Тур“.

Лентата прерязаха зам.-министърът на земеделието Валентин Чамбов и изпълнителният директор на ИАГ Стоян Тошев, които след това разгледаха щандовете в Трета палата. Там са изложени всякакви пособия за лова и риболова – от въдици и ловни оръжия, мерници и ножове, до ловджийско облекло, дронове, палатки и лодки.

Повече от 70 фирми – производители и търговци, участват в изложбата „Природа, лов, риболов“, която се провежда до неделя в Панаира. Изложението представя сегменти от зелената икономика и от индустрията за свободното време. Изложението се провежда под егидата на Министерството на земеделието.

Подобни статии

Top