Ловят шарани и каракуди на Световното в Пловдив - DC news

Ловят шарани и каракуди на Световното в Пловдив

Започнаха тренировките за четвъртото Световно клубно първенство по спортен риболов с фидер

С улов на шарани и каракуди започнаха тренировките за четвъртото Световно клубно първенство по спортен риболов с фидер, което ще се проведе на гребния канал в Пловдив тази събота и неделя. За него пристигнаха 204 състезатели, представители на 33 клуба от общо 21 страни.

Риболовът тръгна ударно, след като англичаните от „Дренън Барнзли Блек“ измъкнаха набързо няколко шарана, единият от които трофей с тегло над 4 кг. Двата български клуба „Вижън МФ Такъл“ и „При майсторите“ заложиха на каракудите като основен вид за ловене. Тренировките ще продължат до петък, когато всеки отбор ще трябва да изработи тактиката си за уикенда.

Шампионатът в Пловдив е най-голямото риболовно състезание, което се организира тази година от световната федерация ФИПС. „Гребният канал в Пловдив е наистина невероятно съоръжение за спортен риболов, и то разположено сред прекрасна природа. Като състезател съм участвал на световно първенство тук още през 1989 г., но тогава се ловяха други видове риба“, разказа делегатът на ФИПС Ян ван Шендъл от Холандия.

За фаворити се считат отборите от Англия, Франция, Белгия, Италия и Унгария. Пред българските представители целта е да попаднат поне в топ 10.

От наша страна Световното първенство се организира от Българската федерация по риболовни спортове, Съюза на ловците и риболовците и община Пловдив. Градът под тепетата се слави като риболовната столица на България с многобройните си въдичари и гребния канал, който е считан за едно от най-добрите места за провеждане на състезания по спортен риболов в Европа.

„Благодарим на градската управа и лично на кмета на Пловдив Здравко Димитров за неоценимата помощ в организирането на Световното първенство“, заяви председателят на БФРС Георги Михайлов. Преди пет години каналът отново беше домакин на световно първенство по риболов, само че на плувка.

Риболовът с фидер е подобен на масовия на дъно, но се използват специални въдици с чувствителен връх за отчитане на кълването. В края на линията има монтирана кошничка, която се пълни със захранка за рибите.

Подобни статии

Top