Лозари протестират на Пазарджишко шосе, искат по-високи субсидии

Протестиращите настояват и за смяна на шефа на Изпълнителна агенция на лозата и виното Красимир Коев

Лозари протестират в момента в Пловдив и още четири града в страната заради липсата на средства и нерешени проблеми в сектора. Пловдивските лозари ще блокират кръговото кръстовище на 6-ти километър на Пазарджишко шосе. Над 50 души блокираха за кратко кръговото на 6-ти километър на Пазарджишко шосе с личните си автомобили.

Целта на протеста е настояване към управляващите в лицето на Министерство на земеделието и Народното събрание да обърнат внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява един от най-тежките си периоди, посочват от Националното сдружение на българските лозари, които са организатори на недоволството.

„За разлика от други сектори ние не получаваме подпомагане нито за торове, нито за препарати за растителна защита. След редица срещи между представители на нашето сдружение и лица от МЗм ни бе обещано финансова помощ през 2022 г. в размер на 30 млн. лв. за винени лозя и 2.5 млн. лв. за десертни лозя, което обещание не бе спазено“, твърдят от сдружението.

„Гръмките изявления по време на коалиционните преговори между четирите управляващи в момента партии, в които наши представители също взеха участие, че ще има промяна и всички ръководители на агенции ще бъдат избирани публично, прозрачно и с конкурс, отново потънаха в нищото“, добавят оттам.

Исканията на лозарите са:

– Субсидирането на българските лозари с 300лв./дка за реално отгледано лозе;
– Смяна на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция на лозата и виното, Красимир Коев, и провеждане на прозрачен конкурс при избора на нов изпълнителен директор;

От сдружението припомнят, че България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството с 13.50 евро/декар годишно. В останалите страни в ЕС субсидиите достигат 200-300 евро/декар годишно. Това поставя българските лозари в крайно неконкурентно положение, имайки предвид един от основните принципи на ЕС за свободно движение на стоки и услуги.

Протестът започна в 8,30 часа и ще продължи два часа. Очаква се да се съберат над 200 души с 20 трактора и 20 автомобила. Освен край Пловдив ще бъде спряно движението по важни пътни артерии около Монтана, Плевен, Поморие и Харманли. В тези райони също ще очаква да се съберат по толкова лозари и техника.

Снимки: 24plovdiv.bg и Фейсбук

Подобни статии

Top