Лучия Велева: За разлика от Пловдив, на откриването на Матера ЕСК ще бъдат президент и премиер

Откриването на Европейската столица на културата в Матера ще бъде тази събота

Президентът на Италия Серджо Матарела и премиерът Джузепе Конте ще присъстват на откриването на Европейската столица на културата в Матера, което ще бъде тази събота – на 19 януари. Това съобщи в профила си съпругата на министъра на културата на Италия Алберто Бонисоли – Лучия Велева. Пловдивчанката присъства на откриването на ЕСК под тепетата тази събота. Тя обаче изрази огорчението си от пренебрежението на българските държавни институции и висши политици към инициативата, която би трябвало да привлече у нас голям брой туристи.

Ето коментара на Лучия Велева, публикуван в профила й във Фейсбук:

Радостта на един народ – Пловдив ЕСК 2019 е факт … голяма част от пловдивчани се гордеят, че Пловдив ще бъде посещаван, обсъждан, обичан, обожаван, критикуван, отричан… ще бъде забелязан.

За съжаление откриването на Пловдив ЕСК (според едни върхът, според други провал) не успя да привлече нито един от висшите представители на властта. Вероятно считат че ЕСК е инициатива от местно значение… парите не минават през министерствата и няма какво да си губят времето. Народ с хилядолетна история не успя да се обедини и подкрепи инициатива, която може да допринесе България да се превърне в целогодишна дестинация за туризъм.

Неизбежно правя сравнение – на откриването на Матера ЕСК на 19 януари 2019, ще присъстват президентът Матарела, премиерът Конте, двама министри… На откриването в Пловдив присъства министър Банов, но някак по задължение. 

Италия съществува като държава само от 158 години! България от 1338 години! Италианците се славят като хора със силна принадлежност към мястото, в което са родени, а не към страната си. И въпреки това Матера ги обедини, за разлика от Пловдив.

P.S. Недовършени проекти и недобре изпълнени има и в Пловдив, и в Матера.

Подобни статии

Top