Лятото е коварно за очите, наранявания пращат пациенти в болница

Очни наранявания пращат пациенти в болница

Статистиката показва, че травматизмът  се увеличава с идването на лятото, а нараняванията на очите са честа причина пациентите да търсят консултация със специалист.

Те са много и разнообразни, а в доста случаи и с лоша прогноза по отношение на зрението. Характерно е засягането на множество очни структури, при което точната диагноза, адекватната първа помощ и добрата обработка на нараняването са от решаващо значение за крайния изход.

През лятото травматизмът е свързан с повече ремонти, градинарство и игри на открито. В лятно-есенния период, по време на беритбата на плодовете, стават битови травми от одраскване на роговицата на окото от листата и от клоните на дърветата.

Друга опасност за очите е използването на различни химически агресивни вещества в домакинството, защото топлите месеци са предпочитани за голямото чистене. Препоръчва се носенето на подходящи предпазни очила, когато това е възможно.

Това заяви д-р Димитриос Власиадис, началник на Отделението по очни болести в известна пловдивска болница. Той посочи, че най-честите проблеми, заради които пациентите търсят помощ при офталмолога, са още конюнктивитите, алергиите и Синдромът на сухото око. Около 20 на сто от българите получават тези оплаквания, провокирани от горещините в съчетание с ползването на компютри, таблети, смартфони.

Ултравиолетовите лъчи са опасни както за кожата, така и за очите, а честото и прекомерното излагане на слънце без очила също е вредно за зрението, напомни д-р Власиадис. Ако всеки не се погрижи адекватно да защити очите си в дългосрочен план, това може да доведе до развитие на птеригиум (външно перде), катаркта (вътрешно перде), проблеми с ретината. Установено е, че хора които работят на открито развиват с около 10 години по-рано катаракта в сравнение с хората, които работят на закрито. 

Плувните басейни и морето са идеални места за заразяване с вирусен или бактериален  конюнктивит. Струпването на много хора, водната среда и бактериите в площите около нея са лесна предпоставка за предаване на заразата. Проблем създава и прекомерната употреба на дезифектанти. Тогава може да се получи токсично засягане на целия преден очен сегмент.

Конюнктивитът протича със зачервяване на очите и секрет. Заболяването може да доведе до намаляването на зрението, когато се засегне и роговицата.

1 2

Top