Любен Хранов представя нова самостоятелна изложба живопис - DC news

Любен Хранов представя нова самостоятелна изложба живопис

Тя е озаглавена „Осъзнати сънища”

Нова изложба живопис показва Любен Хранов. Тя е озаглавена „Осъзнати сънища” и ще бъде открита днес, 24 март, петък, от 18.00 часа в галерия „Лабиринт”, ул. ”Ангел Букорещлиев” №1. Експозицията продължава до 14 април.

Роден и израснал в Пловдив, Любен Хранов смело продължава художествените търсения в абстрактния и символния изказ на поколения пловдивски художници, като добавя и своето ярко светоусещане. Заглавието на тази изложба се появява, след като Любен рисува картината „Осъзнато сънуване“ („Lucid dreaming“).

„Осъзнати сънища” е провокация към зрителя, а доколко може да бъде осъзнат един сън, зависи от сънуващия или наблюдателя в него. Авторът разкрива, че докато рисува, е едновременно сънуващ и наблюдател, а живописта му съдържа наситеност с колорит, дълбочина и форма на композицията. Не нарушава правилата на всяка цена – използва прийомите на класическата живопис, постигайки самостоятелна реалност.

Първата създадена картина в серията платна от тази изложба е „Дълбини“. „Драматична работа се получи, оттам тръгна всичко като посока и естество. Не знам защо, но все се взирам навътре!”, споделя Любен Хранов.

Предходната своя експозиция той назова „Встрани“, когато отбеляза дебюта си в самостоятелното участие с картини живопис в галерия „Мария Луиза“. Сред главните фактори в творческото действие при него е овладяване на интуицията.

„Хвана ли четката, променям действителността, субективното става обект.  Изкарвам състояния и невидими пространства. В повечето случаи тръгвам от мъгла, докато стигна до желаната конкретика на композиционната форма, като по-скоро оставям усещане за образ, отколкото да акцентувам на това. Летенето е корекция на падането!”, лаконичен е Любен Хранов.

Подобни статии

Top