Любомира Ганчева, АБВ: С подкрепа на новите лидери Пловдив ще покаже пример за съвременната независимост

Любомира Ганчева е родена на 10.04.1983 г. в гр. Пловдив. Завършила е “Макроикономика” в Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”, както и десетки обучения по политическо лидерство. Въпитаник на Българско училище за политика “Димитър Паница” и Съвет на жените в бизнеса. Участник в Световен форум по демокрация към Съвета на Европа. Любомира е посветила над 15 години и близо половината си живот на доброволчество в сферата на младежка политика на местно, национално и международно ниво.

Госпожо Ганчева, вече 111 години България чества своята Независимост. Разбира ли българинът актът на своята независимост или…

–        Всяка година се прекланяме пред българските държавници, които с воля и характер, гъвкавост и мъдрост защитиха националния интерес. И макар да не съм историк, а млад човек, който се занимава с политика, бих направила един малко по-различен съвременен прочит на историята. За мен приемствеността е по-важна от преклонението. Не възприемам 22 септември като еднократен акт, а като начало на един дълъг, но важен процес на възстановяване на българската държавност. Като една силна визия и стратегия за бъдещето, особено на фона на ежедневните хаотични и непоследователни действия на управляващите днес.

Защо според Вас и до днес продължаваме да сме зависим народ?

–       Трудно ми е да се съглася с твърдението, че българите сме зависим народ. Важно е да правим ясна разлика между зависим народ и отделни зависими политици, които обслужват чужди интереси както на национално, така и на местно ниво. Вярвам, че българите ценим своята независимост и свобода и съм оптимистка, че на предстоящите избори ще кажем „КРАЙ на модела – ГЕРБ”. Статуквото ще бъде сменено!

Може ли да сравняваме днешните политици с онези, които някога защитиха Независимостта на България?

       Трудно е да бъде направено такова сравнение най-вече поради различните обстоятелства и исторически епохи. Например, в началото на 20 век международната среда е изключително благоприятна за действия: младотурската революция в Османската империя завършва с успех за реформистите, Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина – т.е. да наруши Берлинския договор и българският княз Фердинанд вижда възможност за действия в посока обявяване на Независимостта на България. В днешната реалност са нужни много такт, мъдрост и дипломация, за да се защити националният интерес в рамките на общите цели. Реалната независимост за България и в частност за град Пловдив би била възможна при наличие на: силна икономика с висока добавена стойност, високо заплащане, сигурни енергийни източници, устойчив икономически растеж, модерна транспортна и комуникационна инфраструктура и сигурност за населението. Независим е силният политик, този, който вдъхновява, а не силовият, който всява страх, разцепление и омраза!

Предстоят местни избори. Какво му трябва на Пловдив: нов Фердинанд или ново робство?

Нито едното, нито другото. България и в частност Пловдив са извървели своя исторически път, за да стигнат дотук. Разбира се, трябва да ценим и уважаваме постигнатото, но най-важно е да го надграждаме. АБВ винаги сме били различни в политическото пространство, защото ние говорим конкретно и ясно за развитието на България. В Пловдив то минава през: развитие на икономиката, повишаване на доходите, подобряване на социалната среда (транспорт, достъп до здравеопазване, образование, безплатни ясли и детски градини) и сигурност и гражданска защита за всички.

Най-важната тема е стратегията за развитие на Пловдив. От решаването й зависи дали градът ни ще се развива, или ще продължи да изпада от класациите на области, привлекателни за живот в България. Мерките и политиките не търпят отлагане, те не са подвластни само на една политическа партия или само на една личност, а заслужават съгласие и обединение на всички. На това ще разчитам на предстоящите избори – зная, че мога да бъда този обединител!

Вие сте кандидат за кмет на Пловдив, издигнат от ПП АБВ. Доколко местният суверенитет е запазен във втория по големина град в България или трябва следващият кмет да се бори за независим Пловдив?

–        Вече изброих необходимите условия, за да говорим за независимост на един град. За съжаление те липсват в Пловдив. Тук икономическата криза отдавна вече е с мащабите на катастрофа. В град Пловдив няма нито един отрасъл с висока добавена стойност, който се развива с бързи темпове. Едрият бизнес ръководи града, средният е унищожен, а малкият ежедневно е подлаган на рекети и е на ръба на оцеляването. Достъпът до социални услуги е също толкова трагичен като състоянието на градския транспорт. Водим единствено в „черните“ класации, като например за замърсяване на въздуха. На този фон не е изненада, че управлението на Пловдив не е сблъсък на идеи, а на икономически кръгове, от които всички замесени печелят, а пловдивчани губят. Битката в Пловдив се оказа битка на хотелиерите, в която г-н Тотев победи! Ние от АБВ ще се борим на тези избори да прекъснем вредното и задушаващо срастване на ГЕРБ с община Пловдив.

1 2

Подобни статии

Top