Любопитно: Позата на тялото влияе върху усвояването на хапчетата - DC news

Любопитно: Позата на тялото влияе върху усвояването на хапчетата

Най-бързо хапчетата се разтварят при легнало положение на дясната страна

Американски учени са установили, че позата на тялото по време на прием на хапчета влияе върху усвояването им, пише сп. „Физика на флуидите“ (The Physics of Fluids), цитирано от БТА.

Таблетката е най-удобната форма на лекарство от гледна точка на производството, но времето за разтварянето и усвояването й от организма е доста трудно да се предвиди. На този е въпрос е посветено настоящото проучване на изследователи от университета „Джонс Хопкинс“ в Балтимор, Мериленд. Направената от тях симулация използва комбинация от динамика на флуидите и биомеханика, за да илюстрира какво се случва със стомаха и неговото съдържание, когато тялото е в различни позиции.

„Разработихме първата в света компютърна система, която може точно да изчисли как хапчетата се разтварят в храносмилателната система“, казва Раджат Митал от изследователския екип.

Моделът изчислява с точност как лекарствата се „разопаковат“ по време на движението им през хранопровода, стомаха и червата. Алгоритъмът отчита и включва всички възможни променливи, включително начина, по който те се придвижват в организма.

Екипът е тествал четири пози: изправена и в легнало положение по гръб, на лявата и на дясната страна. Най-добрата позиция се е оказало легналото положение на дясната страна, при което стандартно хапче се разтваря само за 10 минути.

В изправено положение разтварянето на хапчето отнема 23 минути, което е по-бързо, отколкото в легнало положение по гръб. Най-неефективната поза е в легнало положение на лявата страна, при която са необходими почти два часа, за да се разтвори лекарството в червата.

Това не е просто интересен факт, тъй като много пациенти са приковани на легло. При хората с физически увреждания промяната на положението на тялото може значително да ускори усвояването на лекарствата. Същото се отнася и за пациенти в напреднала възраст и в заседнало положение, които е желателно да лежат на дясната си страна, когато приемат таблетки.

Снимка: Pixabay
Top