Люис Хамилтън с епична победа в Гран При на Саудитска Арабия (ВИДЕО)

Състезанието бе съпътствано с 2 спирания, много коли на сигурността и дори удар между болидите на Хамилтън и Верстапен, двамата вече са с равни точки, всичко ще се реши в Абу Даби

Люис Хамилтън с Мерцедес триумфира в инфарктната надпревара за Гран При на Саудитска Арабия, изпреварвайки големия си опонент Макс Верстапен с Ред Бул след едно епично състезание и множество обрати. Двамата дори се удариха около 38-та обиколка, но продължиха участието си на пистата, а Верстапен получи и 5-секундно наказание. Тройката беше завършена от Валтери Ботас. Състезанието беше съпътствано от две спирания и много виртуални коли на сигурността.

От пол позишън стартира 7-кратният световен шампион Люис Хамилтън, а големия му конкурент Макс Верстапен тръгна трети. На първо редица до британеца бе финландецът Валтери Ботас от Мерцедес.

След първите обиколки двамата пилоти на Мерцедес успяха да се укрепят на първите две места, но нидерландецът Верстапен се доближаваше постоянно до финландеца за второто място.

В 10-та обиколка един от опашкарите в колоната Мик Шумахер се удари на един от завоите и трябваше да излезе кола на сигурността. В този момент Валтери Ботас и Люис Хамилтън влязоха в бокса, докато Макс Верстапен реши да остане на пистата. Този ход можеше да бъде нож с две остриета.

Няколко обиколки по-късно, в 14-та, състезанието беше временно спряно, което наложи повторен рестарт. Мъките в Саудитска Арабия обаче продължиха, след като Шарл Льоклер извади от играта Серхио Перес, а Никита Мацепин се вряза в задницата на Джордж Ръсел. Така състезанието беше спряно за втори път.

След втория рестарт на надпреварата Верстапен направи чудесна първа обиколка, след което обаче Хамилтън се залепи зад нидерландеца и двамата започнаха люта гонитба.

Нещата лека-полека започнаха да стават все по-напрегнати между двамата, а кулминацията дойде в 38-та обиколка. След като Макс Верстапен се опита да върне позицията на Люис Хамилтън, британецът заби носа си в гумата на болида на нидерландеца, но за щастие и двамата продължиха безпрепятствено на първа и втора позиция. Инцидентът обаче остана под разследването на стюардите.

В крайна сметка младият нидерландец беше наказан с 10 секудни, а половин обиколка по-късно той остави Хамилтън да го задмине.

Така двамата се изравниха с по 369.5 точки начело във временното класиране на световнияя шампионат кръг преди края. Титлата ще се реши в Абу Даби на 12 декември.

Източник: gong.bg, formula1.com

Подобни статии

Top