Лют скандал на процеса за ограбеното злато от сестрата на цар Киро

Адвокати поискаха отвод на всички съдии и прокурори в Пловдив

Лют скандал се разрази на разпоредителното заседание по делото срещу бандитите, които извършиха въоръжен грабеж през май миналата година на сестрата на алкохолния бос Кирил Рашков – Марийка Илиева, и вързаха нея и племенника й със свински опашки. Адвокатите на четиримата мъже настояха за отвод на съдебния състав, наблюдаващия прокурор по делото Георги Пенев, както и на всички други съдии и прокурори от пловдивския съдебен окръг.

Мотивът на юристите бе, че пострадалата баба Марийка е сестра на цар Киро, който имал сериозно влияние в региона и дори в затвора. Според един от адвокатите клиентът му Марин Петров получавал заплахи зад решетките и се чувствал застрашен.

Според адвокатите цар Киро имал огромно влияние

Друг защитник пък се мотивира с това, че цар Киро бил известен олигарх, който имал влияние върху прокуратурата и разследването. Адвокат Илия Тошев от великотърновската адвокатска колегия посочи като аргумент, че във Фейсбук от името на Кирил Рашков е била разпространена обява за награда от 25 хиляди лева за този, който помогне за разкриването на евентуалните извършители на въоръжения грабеж над по-малката му сестра. Юристът посочи също, че близки на баба Марийка можело да окажат влияние върху съдебните заседатели. Накрая той връчи на председателя на съдебния състав Силвия Цанкова писмено изявление, в което заявява, че прокурорът по делото Георги Пенев е упражнил натиск по време на разследването върху клиента му Йордан Станчев, изтръгвал показания и провокирал внушения спрямо подсъдимия.

Това вбеси обвинителя, който категорично отказа да си даде отвод.

От своя страна адвокат Красимир Елдъров, който представляваше баба Марийка, настоя колегата му да посочи съд в България, където да може да бъде съден един цар.

„Кой има  право да обявява някого за олигарх? Да бяха посочили и доказателства за това. Не познавам някой юрист, който да мотивира това, че някой е олигарх, да посочи като доказателство натрупаните от него кредити. Ако съдът може да заседава по постове от Фейсбук, за какво правосъдие говорим? А освен това в цялото становище се споменава цар Киро с главна буква на думичката цар. Но България е република. Кои са удачните съдилища, които да се харесват на защитата, за да може това дело да отиде там?“, посочи известният пловдивски юрист.

Обезщетение от близо 480 хиляди лева поиска сестрата на цар Киро

1 2

Подобни статии

Top