Магазините на първите етажи в три търговски центъра в Пловдив отвориха

Юристите на Областна управа са изготвили становище с препоръчителен характер

След депозирани искания в Областна администрация от управителите на магазините, разположени във „Форум“, „Гранд“  и „Хали“, с изричното настояване да започнат работа и с аргументи, че в редица други областни градове, подобни на тях обекти работят и не са преустановявали работа, юристите на областта изготвиха становище, което е с препоръчителен характер. Няма издадена заповед.

Според директора на „Правна дирекция“ тези обекти представляват съвкупност от изключенията за функциониране на търговски обекти, визирани в заповедта на министъра на здравеопазването. Същевременно функционирането  им няма да наруши императивните забрани за спазването на временните противоепидемични мерки, въведени на територията на страната до 31 януари 2021 година, а в  същото време ще гарантира равнопоставеност между търговските обекти.

Според управителите на трите обекта, депозирали искането, по същият начин в момента работят магазините и в търговската верига Кауфланд, където извън хранителния магазин функционират обекти и за промишлени стоки, а на главната улица работят H&M  и търговски комплекс  „Екселсиор“. Работата на магазините  във въпросните обекти ще бъде ограничена на един етаж при строги мерки, вътрешен контрол и максимално допустим брой на посетителите, каквото решение има от октомври на Областния кризисен щаб.

Становището е съгласувано и изпратено до главния държавен инспектор,  до директорите на РЗИ и  ОД на  МВР и кмета на община Пловдив. Всяка една от държавните институции в тридневен срок може да възрази по издаденото становище и едва след като изтече този срок, търговците могат да се позовават на него.

Източник и снимка: Радио Пловдив

Подобни статии

Top