Магистратура „Храни и национална сигурност“ в УХТ (СНИМКИ)

Завършилите магистри ще работят в митницата, по границата и ще борят биотероризма

Магистратура, обвързана с националната сигурност в сферата на храните и напитките, обяви Университетът по хранителни технологии в Пловдив. Специалността „Храни и национална сигурност“ има сериозна пазарна ниша, смятат от академичния съвет на висшето учебно заведение. Според заместник-ректора по научна и международна дейностдоц. Галин Иванов, България има сериозна нужда от специалисти, които работят в митницата, по границите на страната, полицията и конкретни организации, които са запознати с националната сигурност, имат юридическо образование, но им липсва връзка с качеството на храните и опасностите, свързани с консуматорите.

„В днешно време се говори много за биотероризъм, както и за ембарго към храни. Целта е специалистите, които ще излязат от УХТ да решават именно такива проблеми“, посочи доц. Иванов.

Лектори в тази магистратура ще бъдат международни специалисти в сферата на националната сигурност от водещи университети в чужбина.

Ще се обучават и магистри по сомелиерство и иновативни напитки

Още една нова магистратура ще се изучава в университета, това е „Иновации в напитките и сомелиерство“. „До голяма степен тя е насочена към хората, които произвеждат“, коментира доц. д-р Христо Спасов, зам.-ректор по учебната дейност.

„Моето дълбоко убеждение е, че производството на една хубава напитка е само началото на един процес и една верига, защото тя трябва да бъде добре представена на пазара, за да бъде реализирана. В противен случай тя ще си остане само една добре произведена напитка“ подчерта доц. Спасов. Тя ще е насочена към хората с интерес към маркетинга, презентиране на напитките, свързани с храните, с които да бъдат реализирани, създаване на винени листи и изобщо на листи от напитки, създаване на винени или бирени пътища и др.

1 2

Подобни статии

Top