Махат Грамадата от Дондуковата градина (ВИДЕО)

На паметника му било минало времето

Махат от Дондуковата градина Грамадата от камъни, която се намира точно до сградата на Природонаучния музей и е срещу районното кметство на „Централен“. Това съобщи пред журналисти кметът Иван Тотев.

По думите му Грамадата не била предвидена в проекта за реконструкция на Дондуковата градина и затова ще бъде премахната.  „Може да я преместим на друго място. На този паметник му е минало времето“, коментира кметът.

Припомняме, че Грамадата бе обособена по време на „Жан Виденовата зима“. Тогава, по време на протестите срещу управляващите, се роди идеята всеки ден да бъде поставян по един камък на това място. То бе център на протестите, тъй като там беше централата на БСП под тепетата. Впоследствие тя бе преместена на ул. „Кръстю Пастухов“.

За месец – от 6 януари  до 4 февруари 1997 година, Грамадата стана огромна купчина. С времето обаче височината й намаля. По-късно бе поставен и надпис до Грамадата, за да напомня за протестите през 1997 година. На металната плоча е изписана строфа от поемата „Грамада“ на Иван Вазов и надпис:

„За да ни напомня, че „Цялата държавна власт произтича от народа.
6 януари – 4 февруари 1997 година
Зимата на нашето недоволство“

Подобни статии

Top