Махнаха двукилограмов тумор от единствен бъбрек на пациент

Виртуозната операция е извършена в УМБАЛ „Пловдив“

Екипът на Клиниката по урология в УМБАЛ „Пловдив“ отстрани 2-килограмов тумор от единствения бъбрек на 56-годишен софиянец, запази част от органа и го спаси от хемодиализа.

Уникалната интервенция бе извършена лично от началника на клиниката проф. д-р Димитър Шишков и продължи около 3 часа.

„Отстранихме и всички лимфни възли в коремната кухина, но съм радостен, защото на 3-4 ден след операцията болният вече отделя по 2 литра урина. Останалата част от бъбрека функционира добре, което ми дава надежда, че ще можем да го изпишем след седмица“, коментира известният уролог.

Туморът е открит преди дни

Пациентът постъпва преди дни заради затруднено уриниране във водеща столична болница, където медиците диагностицират злокачествен процес на простатата. Веднага го насочват към проф. Шишков като утвърден експерт в урологията у нас.

„При прегледа разбрахме, че мъжът е загубил единия си бъбрек още в детството, а единственият, на който разчита е обхванат от туморен процес, при това със солидни размери. При такива случаи практиката в урологията е категорична – органът трябва да бъде отстранен заедно с карцинома. При този болен обаче това означаваше той веднага да започне хемодиализа, защото в противен случай животът му е в риск“, обясни проф. Шишков.

Пациентът ще живее нормално, без хемодиализа

Лекарят решава да даде шанс на пациента да живее нормално, изчиства тумора, като съхранява голяма част от бъбрека и в момента той е в много добро състояние.

Направената операция е успех не само за УМБАЛ „Пловдив“ и за града и областта, но и за цялата страна.

Предстои уникалната операция да бъде представена пред специализантите и студентите, които провеждат своето обучение в Клиниката по урология. А пациентът ще премине през втори етап на лечението, при който ще се извърши отстраняване на туморния процес от простатата.

Подобни статии

Top