Македонски министър откри Народния събор в Пловдив (НА ЖИВО)

Догодина съборът става международен

Министърът на културата на Република Македония Роберт Алагозовски, който от два дни гостува на Пловдив, откри заедно с кметовете на Пловдив и „Тракия“ Иван Тотев и Костадин Димитров Народния събор в парк „Лаута“.

Три черешови топчета произведоха мощен топовен салют в началото на събора. Стотици пловдивчани и гости от други населени места се събраха на алеите в парка, за да се включат във вече традиционното надсвирване, надпяване и надиграване на фестивала.

Според кмета на „Тракия“ Костадин Димитров, който обяви за открит събора, догодина той вече ще е международен. Тогава в него ще се включат и македонски групи. Това е било договорено при разговорите с министър Алагозовски.

„Прекрасно е, че народна музика ще огласи за пореден път парк „Лаута“. Народният събор е свързан с опазване на бита и народните традиции и освен това децентрализира културните прояви на града на едно много добро място, каквото е парк „Лаута“, каза още Димитров. Самият той също очаква с нетърпение кулминацията на събора – концертът на Виевската група, който ще бъде тази вечер от 19.00 ч.

Шофьорите да внимават, пак се паркира на бул. „Санкт Петербург“

И Димитров, и кметът Иван Тотев призоваха от сцената шофьорите тази година да бъдат по-внимателни на пътя, за да може фестивалът да завърши с усмивки, както е започнал.

Припомняме, че миналата година още в първия фестивален ден на бул. „Санкт Петербург“ бе прегазен 36-годишният полицай Дилян Палазов. Второинстанционното дело, образувано в Апелативния съд в Пловдив срещу шофьорката Катя Лерца, която се вряза в него с джипа си, приключи преди два дни и до месец се очаква магистратите да се произнесат дали ще потвърдят присъдата ѝ от 2 години и 4 месеца затвор и отнемане на шофьорската книжка за 4 години.

Адвокат Марковски: Не само Лерца е виновна за трагедията с полицая

Очаква се под тепетата да пристигнат над 3000 участника от цяла България и дори от чужбина и да покажат танцови и музикални умения. Родолюбиви организации пък ще пресъздадат моменти от Априлското въстание. Следобед се очакват и народни борби, за които са предвидени награди от организаторите.

По алеите на „Лаута“ днес над 50 занаятчии показват своето майсторство. Ще има и училище по народни инструменти, като всички, които поискат, ще може да се пробват с гайдата, кавала, тъпана и др.

Снимка: Марица
Видео: Фейсбук страница на Район „Тракия“

Подобни статии

Top