Макс Верстапен спечели драматично Гран при на Германия (ВИДЕО)

Състезанието премина при мощен дъжд, катастрофи и невероятни обрати

Макс Верстапен спечели изключително драматичната и хаотична Гран при на Германия, в която имаше куп катастрофи, безброй коли за сигурност и невероятни обрати само през няколко обиколки.

Дъждът намаля преди началото на надпреварата, но на „Хокенхайм“ продължаваше да вали. Трасето бе напълно мокро. Десетина минути преди старта рейс контролът съобщи, че загряващата обиколка ще се проведе зад кола за сигурност. След това трябваше да бъде взето решение дали потеглянето да е от място.

В крайна сметка – след четири загряващи тура – рейс контролът реши стартът да е от място. При потеглянето Верстапен се забави твърде много и бе изпреварен от Валтери Ботас и Кими Райконен.

Кевин Магнусен, Ланс Строл, Ландо Норис и пилотите на Уилямс не влязоха за интермедии. След серията спирания в бокса Хамилтън отново бе начело пред Ботас и Верстапен. Льоклер бе четвърти. В 12-ата обиколка Льоклер за малко изтърва контрола върху Ферари-то си при стъпване върху вода. Той успя да се върне на трасето и да продължи. От Макларън съобщиха на Сайнц, че прогнозата е в следващите 15 минути тук-там по трасето да прекапва дъжд.

Стюардите решиха да глобят Ферари за станалото в питлейна. Повреда в задвижващата система пък извади Даниел Рикиардо от надпреварата. В 22-ата обиколка от Мерцедес съобщиха на Хамилтън, че в пита вече вали. Англичанинът бе на 6,2 сек пред Ботас. В този момент Магнусен реши да смени гуми и избра софт за суха писта.

Фетел бе извикан, също за сухи гуми, като и той взе най-меката смес. През това време Верстапен вече правеше опити да изпревари Ботас. Макс обаче влезе в пита и сложи медиум. Смените на гуми продължиха и в 27-ата обиколка Ботас взе средния по твърдост тип. На трасето Верстапен се завъртя и изрази недоволство от гумите си, заявявайки, че е трябвало да сложи най-меките. Ландо Норис пък спря отстрани на пистата с повреда в задвижващата система.

Льоклер направи още едно спиране в бокса – този път за софт. Излезе втори – на 36,5 сек зад Хамилтън. Хамилтън също сложи най-меките гуми, имаше малко забавяне при смяната, а през това време Льоклер излетя от трасето и заседна в зона за сигурност! Отново се появи кола за сигурност.

Хамилтън счупи предното си крило при излизане от пистата и направо влезе в пита, а механиците на Мерцедес не го очакваха. Наложи се болидът му да бъде вдигнат на ръце, за да бъде сменен носа. В пита бе истински хаос, докато екипът търсеше гуми. Авансът на Верстапен пред Ботас бе само половин секунда. Хамилтън бе на 0,4 сек зад съотборника си. Пилотът на Ред Бул се справи чудесно с рестарта и дръпна на 2 сек пред финландеца.

В 53-ия Хамилтън се завъртя, но се върна на пистата. 7 обиколки преди карирания флаг поредната катастрофа бе на Валтери Ботас. След тежък удар в предпазните бариери той отпадна от състезанието.

В предпоследната обиколка на състезанието пък стартиралият от последното 20-то място на решетката Себастиан Фетел прати в екстаз домашните си фенове, след като изпревари Дани Квият и грабна втората позиция. Руснакът допълни местата на подиума, правейки празника си двоен, след като през нощта той стана баща за първи път.

Подобни статии

Top