Малчугани въртят кючеци за първа пролет в детска градина (ВИДЕО)

На тържество в детска градина въртят кючеци под звуците на ориенталска музика на турски език

Всичко това е част от тържество по повод първа пролет в в целодневна детска градина „Щастливо детство“ – Момчилград.

За неприемливото тържество сигнализират от ВМРО – Кърджали.

На видеото се вижда как малчуганите представят заучен танц под звуците на ориенталски ритми на турски език.

Областният координатор на партията Антон Андонов, който отговаря за област Кърджали и председателят на ВМРО – Кърджали Иван Зафиров, ще поискат проверка от регионалния инспекторат по образование.

От ВМРО искат компетентните органи да потърсят обяснение от директора, а също и последващо наказание, дори отстраняване от длъжност.

От 1996 г. директор на детското заведение е Виолета Джарова. В детска градина „Щастливо детство“ – Момчилград, се обучават 130 деца от 3 до 6 години, разпределени в 5 възрастови групи.

От партията критикуват този акт и обвинява ръководството на детското учебно заведение в безхаберие и непознаване на правилата, заложени от закона.

В Закона за училищното и предучилищно възпитание има цяла глава „Език в системата на предучилищното и училищното образование“ и в чл. 13, ал. 1 от нея е категорично посочено че „Официалният език в системата на предучилищното и училищното образование е българският“. В чл. 3, ал. 2 „Образованието е национален приоритет и се реализира в съответствие със следните принципи“ в един от принципите е посочено, че това става чрез: т. 7 „съхраняване на културното многообразие и приобщаване чрез българския език“.

„Това ли е бъдещето на европейска България? Деца трудно общуващи на български език, защото детската градина вместо да им даде знания и умения и да ги приобщи, умишлено ги е натикала в ъгъла на изолацията!

Призоваваме компетентните органи бързо да направят проверка и да наложат мерки, за да не ставаме отново свидетели как още от най-ранна възраст децата биват сегрегирани.“, заявиха от ВМРО.

Подобни статии

Top