Малка Богородица е

Днес е Малка Богородица

На 8 септември Православната църква чества Рождеството на Пресвета Богородица

Този празник е първото събитие, свързано с Евангелието. Възпоменава се в настъпващата нова църковна година.

Пресветата Дева Мария се родила в Галилейския град Назарет. Нейни родители били  Иоаким и Анна. Иоаким бил от царски род – рода на Давид, а Анна – от свещенически род, рода на Аарон. Двамата нямали деца и дълго се молили на Бога за рожба.

На един голям празник Иоаким отишъл в Иерусалим да принесе жертва. Там бил упрекнат от първосвещеника, че бил недостоен като бездетен да принася дар на Бога. Наскърбен, той отишъл в имението си, дето били стадата му, и се предал на пост и молитва четиридесет дни.

Анна, като узнала причината за незавръщането му, натъжена, усилила молитвата си.

Господ изпълнил молбите им: благовестникът на Божиите тайни Архангел Гавриил известил на Иоаким, че ще им се роди преблагословена дъщеря, чрез която ще се благословят всички земни племена и ще бъде дарувано спасението на целия свят. Също известил и на Анна и й казал да иде в Иерусалим и при „златните порти“ ще намери мъжа си, комуто е известено това.  Двамата се срещнали там и споделили радосттта от ангеловото известие.

Анна родила светата Девица, на която дали име Мариам. Името се тълкува като „госпожа-надежда“. Родителите принесли жертва благодарствена, като помнели думите на Ангела.

Празникът е един от трите най-големи Богородични празника и се нарича още Малка Богородица. По стара традиция на този ден за здравето на децата на Малка Богородица се правят курбани – в жертва се принася женско животно – овца.

На следващия ден – 9 септември, почитаме светото семейство Йоаким и Анна. Утрешният ден се почита и като Зачатие на св. Анна. Близо до София, край село Бистрица, се намира манастирът “Св. православни Йоаким и Анна”. Всяка година на празника край манастирската ограда, сред чудесната природа се организира голям събор, на който идват хора от близо и далеч. Местните дават много курбани за светците с пожелание за здраве и благополучие на челядта.

На днешния ден празнуват жените, кръстени на Божията майка.

Подобни статии

Top