Малка спретната къщурка за 100 милиона… с Босфора отпред (СНИМКИ)

Почти 100 милиона долара ще са нужни на потенциалния нов собственик на имението Бастимар на брега на Босфора

Пищният дворец е на пазара от близо пет години, но кандидатите да се нанесат в него не са кой знае колко, пише Bloomberg, цитиран от profit.bg

В края на 19-и век Османската империя постепенно се приближава към своето падение. Разпокъсаната мозайка от народности, езици и владения се разпада отвътре, под натиска на финансовите дефицити и политическите сътресения.

През 1909 г. се стига до абдикацията на един от последните авторитарни султани Абдул Хамид II, а малко преди това един от неговите министри Зеки Паша започва да строи имение от 2500 квадратни метра на брега на Босфора.

Пететажното здание в бароков стил е по проект на френския архитект Александър Валори и разполага със собствен парк, баня със сауна, огромни прозорци с изглед към пролива и пищни декоративни елементи.

След абдикацията на султана обаче, повечето му министри попадат в изгнание, в това число и Зеки Паша. Неговият дворец преминава във владение на управляващата династия и е прехвърлен на Сабиха Султан – най-малката дъщеря на последния турски султан Мехмед VI.

След създаването на Турската република през 1922 г. и премахването на султаната, принцесата и нейното семейство намират убежище в Южна Франция.

Нейното имение, след като остава необитаемо за няколко години, попада в ръцете на богатата фамилия Бастимар, чийто бизнес е в търговията с тютюн. През следващите 85 години четири поколения от семейството прекарват живота си в двореца на брега на Босфора.

Първоначално сградата е използвана като тютюнев склад, а фамилията е живяла в друг дворец, намиращ се в близост до нея. Когато е строена, около нея са се издигали и други луксозни вили, но впоследствие повечето от тях са разрушени и в момента тя е една от малкото останали запазени постройки в района от онзи период.

Тя е и най-голямата жилищна сграда на брега на Босфора

и един от най-престижните имоти в Истанбул въобще. Разполага с общо 23 спални, четири дневни стаи и шест бани.

В днешно време обаче поддръжката на имота се оказва непосилна за наследниците на някогашните тютюневи магнати. За всеки етаж са необходими по трима прислужници, без да се броят шофьорите и градинарите.

По тази причина имението е обявено за продажба преди няколко години, а с търсенето на купувач е натоварена престижната агенция Ayikcan Real Estate. В момента в него живее най-възрастната представителка на рода Бастимар.

Тя е била четиригодишна, когато семейството ú се нанася в сградата. Заедно с нея в къщата живеят внучка ú и снаха ú, като всяка от трите обитава отделен етаж и разполага със собствен обслужващ персонал.

1 2

Подобни статии

Top