Малките пожарникари в Раковски мериха сили (СНИМКИ)

Младежи от Раковски влязоха в ролята на пожарникари

Младежките противопожарни отряди в Раковски премериха сили на градския стадион в ХIX-то Районно състезание “Млад огнеборец”.

Децата се надпреварваха в две дисциплини “Бойно разгръщане на състезателна пътека” и  “400 м щафетно бягане с препятствия”.

В съревнованието взеха участие четири отбора от три училища, два отбора от ОУ „Христо Ботев“ – Раковски и по един от  ОУ „Христо Смирненски“ – Раковски и ОУ „Отец Паисий“ в с. Стряма. Всеки отбор включва от 10 души, на възраст от 12 до 16 години.

Състезателите показаха отлични резултати и демонстрираха много добри умения във всяка дисциплина. Битката за първото място беше изключително оспорвана. Все пак първото място заеха учениците от ОУ „Христо Ботев“ в кв. Секирово, на второ място се нареди отборът от млади огнеборци при ОУ „Христо Смирненски“. Третото място бе за малките пожарникари от ОУ „Христо Ботев“, а на четвърто място бе тимът на огнеборците от ОУ „Отец Паисий“ в с. Стряма.

На първенците в състезанието се пада отговорността да вземат участие в Областната надпревара на Малките противопожарни отряди “Млад огнеборец“.

Тези състезания се провеждат по европейски правила в две дисциплини с цел повишаване физическата дееспособност на младежите и развиване на практически умения и готовност за правилни действия при пожари, стихийни бедствия и аварии.

Началникът на РСПБЗН-Раковски главен инспектор Николай Маринов обясни, че обучението на младите огнеборци започва още в началото на учебната година, с теоретична подготовка под формата на лекции, а през пролетта се провежда практическата подготовка, която завършва със състезание.

„Целта на подготовката е подрастващите да се запознаят с опасността от възникване на пожар, основните причини за неговото възникване, начините на гасене и поведение при възникнал пожар. С подготовката се стремим да изградим трайни навици на поведение при възникване на извънредни ситуации.“– добави началникът на пожарната в Раковски.

Състезанията за малките пожарникари в Раковски се организират от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Раковски  и се провеждат със съдействието на Община Раковски.

Подобни статии

Top