Манастирът Зограф на 1100 години! Българската обител в Атон чества храмов празник

Според легендата той е основан от трима братя – Мойсей, Аарон и Иван Селима от Охрид през 919 година.

Българският манастир в Атон „Св. Георги Зограф“ отбелязва своята 1100-годишна история, в основата на която и до днес е молитвата на монасите за България и за добруването на народа ни. Макар и да не е от най-големите и най-богати манастири, той е един от най- посещаваните места в Света гора.

На Гергьовден обителта чества и храмов празник.

Според легендата той е основан от трима братя – Мойсей, Аарон и Иван Селима от Охрид през 919 година.

Когато обителта била основана, монасите не знаели кой от светците да изберат за покровител. Те приготвили дъска, върху която да изобразят лика на своя покровител и след като я оставили в църквата, се отдали на гореща молитва, с която призовали Господ да им открие името на светеца.

На сутринта с голяма почуда монасите видели върху дъската лика на Свети Георги, когото те нарекли „Изограф“ – т. е. „Самоизобразил се!“ Преданието разказва, че в мига, когато ставало това чудо, в един сирийски манастир, нападнат от араби, образът от иконата на Свети Георги изчезнал ненадейно.

Монасите чули глас от небето, който им казвал, че чудотворецът си е избрал нов манастир и те трябва да го последват там. Това се оказала Зографската обител в Света гора. А Фануилската чудотворна икона (от Фануилската обител), и до днес се съхранява в главната съборна черква.

Манастирът „Зограф“ притежава още две чудотворни икони.

Едната е т.нар. Аравийска или Сарацинска икона, също на Св. Георги, дошла по море до манастира „Ватопед“ и оттам пренесена на гърба на необучено муле. Според преданието то спряло близо до българския манастир, на мястото, където днес се издига параклисът „Св. Георги“. Датира от XIII-XIV в. В празнични дни ризницата от нея се снема и тя участва в литийни шествия извън манастира.

Това е изключителна икона, в която наситените, удивително звучни топли тонове по неповторим начин се съчетават с високия спиритуализъм и духовното излъчване на образа. В манастира се пази и друга икона на Св. Георги, подарена от молдовския владетел Стефан Велики в началото на XVI в.

1 2

Подобни статии

Top