Манолова: Борисов да каже на перничани къде изчезна водата от язовир „Студена“

Отговорността за кризата не била само на Нено Димов, но и на други министри и институции

„Премиерът да отговори на гражданите на Перник на въпроса къде изчезна водата от яз. Студена и как изчезна един цял язовир. Прокуратурата не е органът, който трябва да отговори къде е водата от язовира и какви са причините да я няма. Къде са институциите, които отговарят за ВиК-сектора?“. Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в ефира на БНТ днес относно водната криза в Перник.

Тя е категорична, че отговорността за кризата не е само на бившия министър на околната среда и водите Нено Димов, но и на други министри и институции.

По думите й „властта изглежда като електрическо табло с бушони, на което като се появи огромен проблем, изгаря поредният бушон и не се взимат никакви мерки за решаване на проблема“.

„Въпросът е кога ще изгори главният бушон, защото не е нормално премиерът да излиза целият в бяло от всяка една криза. Няма как той да не знае за предстоящата криза“, заяви още Манолова.

„За състоянието на ВиК-сектора в Перник отговорност носят и ръководството на местното дружество, басейнова дирекция, областният управител, регионалният министър, екоминистърът и заместник-министрите по ресори, КЕВР, РИОСВ“, подчерта Манолова и допълни, че от пет години следи ситуацията във ВиК-сектора и това е един от секторите, които правителството счита за реформиран, но тази реформа се изразява единствено в увеличение цената на водата три пъти.

„От стартирането на реформата цената на водата се увеличи три пъти. Няма информация дали тези парите от увеличението се инвестират в подобряване на ВиК-инфраструктурата”, каза тя и посочи, че 80% от водата се губи в течове по ВиК-мрежата.

„Необяснимо е как за една година и половина десетина институции, които отговарят за ВиК-сектора в Перник, не видяха, че предстои тежка криза“, каза Манолова. „Или са проспали водната криза, или са я скрили. Водният режим бе въведен непосредствено след кампанията за местните избори. Защо институциите мълчаха и продължаваха да раздават вода без лимит? Защото управляващите искаха да си запазят местната власт в Перник и в останалата част на държавата“, заяви още тя.

1 2

Подобни статии

Top