Манолова: Процедурата за кариерата в Първенец е незаконна и опасна за здравето

Разрешението за проучване и търсене на строителни материали за кариерата е изтекло през 2017-та

„Документите за кариерата за чакъл и пясък в Първенец, с които разполага инвеститорът, показват, че процедурата е абсолютно незаконна, тъй като разрешението за търсене и проучване на строителни материали е изтекло в средата на 2017 г. По тази процедура РЗИ дава становище, че проектът крие риск за здравето на населението. Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в пловдивското село Първенец, където се проведе обществено обсъждане за инвестиционно намерение за кариера за чакъл и пясък близо до селото.

Жителите на Първенец подчертаха по време на дискусията, че най-близката къща до кариерата е на 300 метра разстояние.

„Заради отрицателното становище на РЗИ за въздействието на кариерата върху здравето на населението през 2017 г. процедурата е прекратена и след това няма обжалване от страна на фирмата инвеститор. След това срокът на процедурата по проучване изтича през лятото на 2017 г. и няма ново разрешение от Министерството на икономиката, тъй като не е имало искане за него“, допълни Манолова.

„Хората са решени да предприемат всички необходими стъпки. Ако РИОСВ позволи в резултат на доклада по ОВОС кариерата, със сигурност ще има обжалване и основният документ ще е становището на РЗИ“, отсече тя.

Манолова подчерта, че има и разминаване в предмета на инвестиционното намерение.

„Поискано е проектът да е за индустриални материали, а се развива като строителни – чакъл и пясък“, обясни председателят на „Изправи се.БГ“.

„След като става дума за добив на строителни материали, защо точно в плодородни земи, в непосредствена близост до няколко населени места, ще се разрешава подобна кариера? Материали като пясък и чакъл не са редки“, каза още Манолова.

Тя е категорична, че докладите за въздействието на околната среда трябва да се плащат по друг начин, а не от възложителя. „В противен случай докладът не е обективен и задълбочен, а повърхностен и едностранчив“, посочи Манолова.

По време на общественото обсъждане председателят на „Изправи се.БГ“ подчерта, че в доклада по ОВОС няма информация как кладенците, които са в инвестиционния проект, ще се отразят на напоителната система в село Първенец и околните населени места.

„В доклада няма и транспортна схема, а става въпрос за около 3 милиона тона чакъл и пясък, които да се извозват от кариерата в следващите 35 години. Становищата за здравето на хората и за животинските видове са без анализ“, каза тя.

Снимка: „Изправи се.БГ“

Подобни статии

Top